海水領域 SeaFishZone

樓主: ycpw13
打印 上一主題 下一主題

背滴漏?! [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

sdU213 發表於 2012-3-24 20:07
如果A,B位一齊入水,B位又無玻璃格住我覺得都幾麻煩好容易積污租嘢!如樓上C兄咁講頭倉放化淡希望可以 ...

Agree!! 頭倉放化氮。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

唔好意思,想借位問下,CHING們你地有冇定期清潔下背漏個倉架?
我由開缸到現在年半都冇清潔過。

kitangle 發表於 2012-3-24 21:04
黑心SALES SELL到個缸識飛都冇用  買左返屋企自己都唔識點打理
你個缸唔多野既 真係買過個好過 出面FS現成 ...

我聽日番去問個老細-.-

論壇元老

oh08yeah08 發表於 2012-3-24 21:17
唔好意思,想借位問下,CHING們你地有冇定期清潔下背漏個倉架?
我由開缸到現在年半都冇清潔過。

我都無清潔過睇落唔覺污租係有D啡苔同下面行水嘅位有少少灰塵!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唉...你個係唔係DAZA個個牌子缸呀.成塊背板拎得出黎.係唔係呀.如係就食得屎喇.因我買左個9吋Q缸都係咁.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-3-25 00:19
唉...你個係唔係DAZA個個牌子缸呀.成塊背板拎得出黎.係唔係呀.如係就食得屎喇.因我買左個9吋Q缸都係咁.

唔係DAZA果個牌子,不過都係成塊背板拎得出黎.=.="我覺得買錯缸 shit!=.=

各位師兄,首先多謝大家不厭其煩回覆我,頭先我用筷子逐粒生物環夾晒出嚟,終於研究到個缸後面嘅真面貌,同埋汁一汁咗D位,而家再上傳新圖,希望有心人可以繼續畀意見/指正,THX!!!

同我一樣囉.冇得救.
買2塊膠板.黐埋一齊,再黐落佢原身塊背板,跟手4週封邊.第1倉就頂落水.跟手就底落水到第2倉.再由第2倉頂落水到3倉.咁就OK了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:12
同我一樣囉.冇得救.
買2塊膠板.黐埋一齊,再黐落佢原身塊背板,跟手4週封邊.第1倉就頂落水.跟手就底落水到第 ...

即係 用膠板 封b位?用a位落水去第一倉,下流至第二倉,再上升至第三倉?

膠板要一塊好似背板咁大。第二塊就夾中間,但唔好冚到梳齒位。跟手第一塊就鑽梳水孔。因你應該介唔到梳齒。就用孔代替。希望你知我講咩。不過我個係q缸。所以冇整。不過遲d都會整返。

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:37
膠板要一塊好似背板咁大。第二塊就夾中間,但唔好冚到梳齒位。跟手第一塊就鑽梳水孔。因你應該介唔到 ...

真係唔多明><"...第二塊就夾中間 即係點?即係 用膠板 封b位?用a位落水去第一倉,下流至第二倉,再上升至第三倉?

等半粒鐘。我沖完涼畫俾你睇。不過其實你想唔想整先?如果你個缸用黎養魚的話。唔整返真係等於零過濾。

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:48
等半粒鐘。我沖完涼畫俾你睇。不過其實你想唔想整先?如果你個缸用黎養魚的話。唔整返真係等於零過濾。

我想整..但唔係好明點解零過濾...因為我個水位冇a位咁高,d水應該係由b位入,升上第一倉頂..再流入第二倉...途中應該會經濾棉..??定我理解錯,thx

你塊背板唔係成塊拎得出黎咩.4周都入到水.係唔係呀?

第二塊 既用途係咩?

未就係等第1塊板得個個空位走水入後面囉.

論壇元老

個人意見,攪咁多嘢又要買料又要清哂缸D嘢嚟整如果樓主個缸尺寸FS有現成嘅話不如買個新好過!我估C兄個缸唔會好大,FS幾佰蚊有交易,呢個留番做Q缸仲好!

我想整就因為我唔想晒左個缸.買俾人又害左人.
自己整其實唔難,只係懶先到依家都未整.
FS我去睇過,都好似見唔到咁SIZE..

最佳新人

俾張之前新開缸時既相你參考下呀,唔知有無放錯野,有錯各師兄請指教.

超級版主

海水領域無上權威終極創辦人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

魚缸反影見到你個樣