海水領域 SeaFishZone

查看: 3693|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

養唔到菌!? [複製鏈接]

樓主
開缸將近3個月 NO2長爆
又有啡苔 魚又無問題  問過好多魚友
仍然解決唔到NO2問題
係咩有咩原因令到細菌死亡呢?

沙發
  有啡苔就代表氮含量已高, mud都唔使搞佢, 化氮菌自然應運而生, 放心, 無野會令化氮菌死亡, 除左無氮 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

板凳
個缸咁細 三個月都係咁 啡苔又出下唔出 擔心係咪有咩出左問題
而家咁既進度都算係正常?

地板
kitangle 發表於 2012-3-24 22:39
個缸咁細 三個月都係咁 啡苔又出下唔出 擔心係咪有咩出左問題
而家咁既進度都算係正常?

算唔算正常, 就要講下呢三個月點打理個缸, 唔同處理, 情況可以好唔同, 簡單舉例, 個半月果陣曾經換過一半水, 情況就經已唔同 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

換過二次水咋 出啡苔度就換  二次都係最近依個月換

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

.........

kitangle 發表於 2012-3-24 23:27
換過二次水咋 出啡苔度就換  二次都係最近依個月換

就係等啡苔, 即係等氮高, 先有氮養菌, 換左水, 氮又低番, 菌又養成唔, 行前4步退番3步, n-cycle 都唔知搞到幾時 !

係味加魚好密?如果唔係的話我覺得係測試劑問題

係味加魚好密?如果唔係的話我覺得係測試劑問題

開缸4條到而家 對上一次加魚都成1月既事LU  我都諗過係咪測驗劑問題 所以今日出去買過枝新既
但係見D1,2日水朦...同唔夠菌有關係...