海水領域 SeaFishZone

樓主: TimTim
打印 上一主題 下一主題

珊瑚魚池   [複製鏈接]

師兄個缸好正

c兄個缸好令!!可唔可以PM個化氮系邊榭買.THANK YOU

最佳新人 論壇元老

horseone820731 發表於 2013-5-5 06:50
ching支燈夠力嗎?

我個缸算岩岩好。再大d就唔夠了∼

最佳新人 論壇元老

1398killer 發表於 2013-5-5 09:29
石桶吾系咁好??
點解丫???

因為我上網見人話用石桶d水太乾淨,唔夠”肥”d LPS同軟野生得無咁好。其實我對Zeovit系統都仲未睇得好明… 所以都係煲下豆先。

最佳新人 論壇元老

number 發表於 2013-5-5 08:06
個缸好正, 有冇沙缸相呀

底缸其實好簡單,2個倉。右面落水,有用網袋,之後到豆樽,豆樽出水口對住skimmer吸水口。上網睇話咁樣可以更有效打走豆樽d菌。

左面上水,有d碎珊瑚石(遲下frag野卅上石用),一支用淨既骨,同2袋環。雖然聽過話rt唔使環,但係我唔夠多石所以都係加左d環。仲有加左塊生化棉,阻隔d氣泡唔想撞番上主缸。

暫時係咁多,遲下要加個泵仔推水冷,同加埋溫控同ph計個probe。

缸很正,可唔可以PM我知喺邊度做同幾錢?THANKS!

論壇元老

師兄你個缸好正

Mac 發表於 2013-5-5 19:04
缸很正,可唔可以PM我知喺邊度做同幾錢?THANKS!

師兄,我都想知。

師兄,我都想知x2

應該係數字老闆!等左幾耐?

師兄,我都想知x3

最佳新人 論壇元老

多謝大家. 個魚缸係南哥出品.

Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

論壇元老

缸靚間屋正....
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

skimmer 很正,可唔可以PM我知喺邊度做同幾錢?THANKS!

最佳新人 論壇元老

爆左陣苔,keep住加Zeovit既Start3, Sponge Power同Bak.  4日就啡爆苔,7日就綠苔,感覺好似真係唔錯。
行過魚街買左2隻寄居蟹同幾隻食苔螺試下。

都幾可愛。其實我想買既係紅腳寄居蟹,比較溫順唔會搞野個種。呢隻…係就係紅腳,但係番到黎,睇真d,佢地d紋好似唔多岩… 希望佢地唔係手多多個d寄居蟹啦…

食苔螺。行晒成條街都係得呢種。我本身想買埋有個長咀,會係沙底行,食沙入面d垃圾個隻,但係又搵唔到。

一黎到就散春… 好野…

希望快d完n cycle加多d野…

用z 的炭源 菌種,但又煲豆。。。奇怪

石少無問題ga,唔需要加其他野播

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2013-5-8 02:21
用z 的炭源 菌種,但又煲豆。。。奇怪

石少無問題ga,唔需要加其他野播

加緊start3家下煲好小豆。遲下定左會慢慢加小start3,慢慢加豆。如果效果ok最後只係用豆都得就
菌反正都只係要食野,如果佢地都可以“食平d”咁都幾好。

不過近日都有好多魚友同得講用石仔係無問題,所以如果我咁搞唔ok,遲下轉下都無妨。
同咁多位c hing傾下計真係獲益良多。

TimTim 發表於 2013-5-8 08:55
加緊start3家下煲好小豆。遲下定左會慢慢加小start3,慢慢加豆。如果效果ok最後只係用豆都得就。 ...

你煲豆,加brightwell 7號 or 神仙水 會平過加sta3。。

之後都keep 住加7號。保持平衡。搞點