海水領域 SeaFishZone

查看: 12550|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

角顏色問題 [複製鏈接]

最佳新人 熱心會員 論壇元老

樓主
以下只是個人養角珊瑚些少經驗分享:

角珊瑚當中有蟲黃藻,如果缸中有太多no3/PO4,加上光照,佢地會在生得很多在珊瑚體內,故表面看來是較為深色或較啡,但為何大海裡的角珊瑚咁靘咁多不同顏色,因為太陽光有UV(紫外線),UV是會令珊瑚體內的蟲黃藻減少,同時亦會使角珊瑚外面的表皮受傷,這時角珊瑚就會自我保護產生不同顏色去保護自己,所以海中的角珊瑚是較為多色和美麗,如果要做到這樣,我們的珊瑚缸可以怎樣令角珊瑚顏色更多,以前沒有LED T5HO 只有鹵素燈(當中有很多UV),加上少餵食,盡量保持NO3低水平,故真的會養得較美麗,現在已經不同以前,有行石又有行豆豆,當中要保持NO3/PO4在低水平已較為容易,而雖然蟲黃藻在角珊瑚是少了,但這些養飼方式中,都有很多保品給予角珊瑚享用,故食物方面已不是問題,而怎樣令角珊瑚更加美麗,可能就要在光照中加上UV了,我相信一定會有幫助,鹵素燈係最多UV,其次可能係T5HO,LED放面,本人不太熟悉,不作評論,最後,本人意見可能有錯,有魚友會漂角,令佢會出更多顏色,其實都是使角珊瑚外面的表皮受傷,令角珊瑚用自我保護機制產生不同顏色去保護自己,故會生長得更美麗
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

沙發
一塊透明玻璃真係可以格晒d UV

板凳
哦,明白,咁師兄咁我又想知現在D 175w 250w 同 400w 鹵膽有無隔到UV呢,見有人用,無玻璃隔,咪照死晒d角

地板
咁如果唔關那些uv問題,點解d角都係唔出色,你又分享下你的心得,係咪一定要行石行豆先養倒靘色sps,唔行就唔得

nickdo 師兄,我都係睇唔明D英文,可否解釋一吓呢? 咁鹵素燈的UV強度會否多過太陽直射的UV