海水領域 SeaFishZone

樓主: Professor
打印 上一主題 下一主題

在大陸整俾外家的RT 缸 (一星期更新一次) [複製鏈接]

洪湖沃爾瑪丫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

hihihi1818118 發表於 2012-3-27 09:17
洪湖沃爾瑪丫

啊!  原來上面有~!  咁O個間我冇去囉, 次次去到都是行完下邊便即閃~!

睇番 d 單, 原來是3 月22日買缸的~!
算, 當佢 week one啦~

星期六再添置了:

1.  強國 Beamswork LED 1300
2.  強國BOYU 造流

今次係咁意講下價, 兩件加埋共 350 人仔

3.  強國生物石, 5 蚊一斤, 本人覺得非常抵, 有好多選擇, 我懶兼怕重, 求其執少少算數, 共 40 蚊

4. 最笨呢個 --- 掛濾連濾袋, 大約80 人仔, 連3 個濾袋, 第一次用呢個, 唔知有冇被人搵笨  (廣告: 香港搵寶哥哥買好過啦!)

5.  魚網, 5 蚊

6.  棉, 10 蚊成大包! 大包過我家個枕頭!

7.  溫度計, 5 蚊雞

之後回去又SET 野.....................

石好似唔多夠!

我覺得盞燈平得來都幾好! 算係咁~

開缸生物:

本來打算去海產市場買D 海蝦番來養, 死左O既或開缸後可以吃左佢~!
不過叫人地吃開缸蝦又好似怪怪地咁!

唔想害魚魚, 因此用魚糧 (粒糧) 落住先, 星期六在自己家帶 ZEOVIT 開缸三寶上去滴幾滴, 睇下有冇得加快開缸時間, 細佬我之前未試過的~

暫時又報告完畢~ 有咩做漏請指正!  

最佳新人 活躍會員 論壇元老

..加油!!

今日UPDATE...

出苔"發毛"了

waiting for your update !!!

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

無Update
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2012-4-18 11:57
無Update

冇上去, 外母殺左來我家~!  

噢!  雖然冇相, 不過這段期間買左d 食用海蝦, 掉左幾隻落去, 陣亡剩兩隻~!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Professor 發表於 2012-4-18 12:25
冇上去, 外母殺左來我家~!

食左好過賭、賭左好過益外母
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

食左好過賭、賭左好過益外母>>> 仲有一句在頭:  嫖左好過食...食左好過賭、賭左好過益外母

最佳新人

有無師兄買左海洋果套缸呀?唔知好唔好用呢?我都諗梗買唔買,因為唔駛等,好方便,又比出去訂造平好多.但係唯一係個沙缸得兩倉.

tony86 發表於 2012-4-18 15:49
有無師兄買左海洋果套缸呀?唔知好唔好用呢?我都諗梗買唔買,因為唔駛等,好方便,又比出去訂造平好多.但係唯一 ...

我冇買到海洋O個個, 因此唔識答你囉~

我覺得 (只是我覺得而已) 大陸買的同海洋O個個差不多, 不過, 海洋個地櫃手工好D,
而且大陸買只是缸及櫃, 海洋那是跟泵同燈的

細缸, 沙缸就係咁O架囉~~  
隊枝 NAC3 入去都好MUNG 水至入到咋!

最佳新人

係咯,點計都係得枝NAC3放得入,環就要同個上水泵放同一倉.

tony86 發表於 2012-4-18 16:21
係咯,點計都係得枝NAC3放得入,環就要同個上水泵放同一倉.

冇錯!

所以要考慮本身需要囉~!

最佳新人

我都係身痕想玩下真滴漏,所以先貪方便想買呢套缸.
咁你個沙缸放到幾多L環呀?

tony86 發表於 2012-4-18 16:25
我都係身痕想玩下真滴漏,所以先貪方便想買呢套缸.
咁你個沙缸放到幾多L環呀?

我外母想放珊瑚, 因此唔落環, 準備加多個超微型豆豆樽 (香港我未見過, 都唔知有冇 12 吋)

最佳新人

係喎,你係RT,所以唔駛落環.........豆樽我又唔知喎.

最佳新人 活躍會員 熱心會員

Professor 發表於 2012-4-18 16:34
我外母想放珊瑚, 因此唔落環, 準備加多個超微型豆豆樽 (香港我未見過, 都唔知有冇 12 吋)

ching!!我都在搵豆豆樽12吋,如果你揾到pm下我3q~~~~~~~~
1星期唔去魚街得唔得