海水領域 SeaFishZone

樓主: Professor
打印 上一主題 下一主題

在大陸整俾外家的RT 缸 (一星期更新一次) [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

1398killer 發表於 2012-4-29 22:41
用OTTO 個只都得, 溝少少沙入豆豆, 就唔怕變6豆糕

請問以上架生何處尋??  

1398killer 發表於 2012-4-29 22:41
用OTTO 個只都得, 溝少少沙入豆豆, 就唔怕變6豆糕

請問以上架生何處尋??  

1398killer 發表於 2012-4-29 22:54
紅胡幫到你~

我今日先去完來啊, 仲去埋WAL-MART 買送, 都見唔到~

好, 我再去問問~

(香港有冇O架?)

1398killer 發表於 2012-4-29 23:01
香港實有啦,
貴: TWO LITTLE FISH, 我有一個2手, 你要唔要?
平: OTTO.

2 手幾多銀啊?

買去外母家用架咋我......  

過路甲 發表於 2012-4-30 02:17
師兄,
終於搞惦,但測試過缸底同排水個舊野會有少許漏水,要打一打玻璃膠!安全!安全!

D 喉有好D o既 setting, 要 DIY, 2:30 都來緊頭, 聽日再講  

過路甲 發表於 2012-4-30 15:59
記緊D喉落返膠水會好D!因為我搞成晒!先發覺有少許漏水!打左玻璃膠密口算!

都話落膠安心好多架啦, 你又話老闆說唔洗喎~

唔洗都落啦, 買個安心, 唔好求期  

過路甲 發表於 2012-4-30 02:17
師兄,
終於搞惦,但測試過缸底同排水個舊野會有少許漏水,要打一打玻璃膠!安全!安全!

你落水喉是不是"直落" 的? (直喉直接落濾袋)

過路甲 發表於 2012-5-1 00:58
一天光晒~~

啊!!!  我好懷疑大家個沙缸是不是唔一樣SIZE!!!    

點解你NAC 5 都放得落, 我就3 仔都塞唔落?!?!?!!?

你換濾袋時有冇麻煩啊?  

過路甲 發表於 2012-5-2 14:11
沙缸應該差唔多size呱!我個化氮係BM CURVE 5黎架!頭痕緊個水冷點SET好!頭倉放唔落水冷泵!水溫SET左27 ...

之前我在家用手機打字唔方便, 今日再續, 我見人地個DISPLAY 缸都改左DESIGN, 條喉由直落改到去你放化氮個位, 而化氮改放在同一倉O既後面.

感覺冇咁阻地方, 換濾袋都方便左好多, 我都想效法!

水冷我冇打算用, 我見人地個DISPLAY 缸有用水冷, 我下次再去時幫你睇睇, 偷下師先!

過路甲 發表於 2012-5-7 19:38
師兄,你進度如何??

人在菲律賓,冇進度啊

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-8 22:25
賣豬仔

今日打開微博,飛卜,幾多留言叫我快d走。。。。。

過路甲 發表於 2012-5-11 14:54
等你返到!一齊討論下濾袋問題!真係好難換下!?

人已返,在深圳。

星期一照常營業

我見深圳賣呢個缸的水族店,已把喉的落水位改做右倉的前方,
而化氮便放在濾袋的後面,那麼換濾袋/棉時就冇咁麻煩。

缸仔細,就係有呢d麻煩。

下次有機會去影下人地個display 缸setting 出來大家研究下

ymt4 發表於 2012-5-20 08:53
進度如何?

星期六在香港買左青魔兩條, 黃魔一條'走私'過關丟左落缸, 3 月20 幾開缸, 5 月19 至第一次落魚
因為手機冇電, 相就未有喇~

今次冇去大陸魚街, 因此都未幫大家拍下人地D 喉點SET, 唔好意思!  有拖冇欠啦~

少少UPDATE, 加左幾條魚毛....

石唔夠, 因為佢住O既地方冇電梯, 分幾次買唔洗拎得咁辛苦  

沙缸....  SEE, 放左支NAC 3 都已經逼爆了~

改良版我未有時間去魚街, 欠住先! 會盡快找數的  

呢期少左上去, 進度比較慢, 大家的缸而家又點O既情況呢?

終於去影左人地個DISPLAY 缸, 水冷, 喉位改動如下

由直落O既落水喉改左去第一倉前方, 後面放化氮

水冷喉, 都是SET 左頭倉, 順帶一問各位, 佢個迷李豆樽有冇人見過邊度有得賣?

過路甲 發表於 2012-6-4 14:34
師兄,搞成點??
期待!期待!

冇呀, 最近少左去外母度, 都是加左D 魚, 轉左化氮咁囉~

未有新攪作, 你O個個呢?

過路甲 發表於 2012-6-4 15:02
加左D 珊瑚同魚!今晚返到屋企post出來!

期待~~~~~!!!

(我之前都加過少量珊瑚, 如寶石花等等, 不過頂唔順高NO3, 死晒~)

過路甲 發表於 2012-6-4 22:58
返到屋企了~即POST~

很好啊~!

好過我O個個多多聲~!
你有冇用豆樽啊?

影埋個沙缸來等我八下丫~

圓型O個碌落水管, 有苔真係唔知點樣省佢好了~

過路甲 發表於 2012-6-6 14:09
沙缸都係咁~~唔落濾袋.淨用白棉....化蛋入水位轉向內~~
同加左包吸NO3/PO4 粉~~

丫!  個化氮咁擺擺到呀?!  噢!

等我仲拎走左個nac 3 O添~!

好企理丫~!

過路甲 發表於 2012-6-6 20:42
仲係學野中,不過我咩都冇加,水喉水溝鹽,1星期換1桶水,開頭有加少少海水素,爆苔之後就冇加過啦,唔知係 ...

好一頭老虎呀下!