海水領域 SeaFishZone

樓主: Luci
打印 上一主題 下一主題

印尼角放咩位置~? [複製鏈接]

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Luci 發表於 2013-6-16 21:35
報告ching~kh 7,鎂1080,鈣1380,與一個多月前購入冇分別,中間.呢件間中吐絲!吾該ching!

Kh 最好keep 到8 , 咁啲角冇咁易燒
Mg 最好keep 到 1250 ~1350
Ca 最好keep 到380~450, 你鈣有1380? 有冇寫錯?

如果係用LED , 咁左面綠色同右面紅色個2件冇乜問題,
中間件藍色好似狀態差少少, 如果成日吐絲........都就快...

多謝ching指教:loveliness:
鈣系380,鎂1020,每日加5ml鎂水仍未能提升
因為左右兩件角我用紙遮住d光麻
中間呢件用強光照左一個月開始由白色轉紫色!吐絲都只是換水後才出現!是否正常呢?

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Luci 發表於 2013-6-18 22:51
多謝ching指教:loveliness:
鈣系380,鎂1020,每日加5ml鎂水仍未能提升
因為左右兩件角我 ...

換水時令水位及水流改變, 角吐絲係正常
不過如果件角經常吐絲, 你會發現件角狀態冇其他咁好

明白!5該ching