海水領域 SeaFishZone

查看: 11630|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

永久除藻 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

沙發
用緊,行左半年,作用唔錯,少左好多啡苔,
個人有test 過no3 or po 4  所以唔知有冇減到
20"缸仔
魚仔有:黑小醜x1,小醜x1 ,美國石美人x1, 西非x1, 阿拉伯x1, 火背x1, 澳洲仔x1, 澳洲藍面x1, 藍圈x1

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
之前睇過你呢種, 聽講會搶氧氣. ATS比較好.

論壇元老

Rolan_c 發表於 2013-5-16 11:36
個人有test 過no3 or po 4  所以唔知有冇減到

Ching, 可否有實物相睇睇?係邊樹買ka?可否pm小弟知,tks

魚香茄子 發表於 2013-5-16 12:19
之前睇過你呢種, 聽講會搶氧氣. ATS比較好.

如果長開我諗不會掛。
我養過十條魚冇開一晚,結果死左七條,
20"缸仔
魚仔有:黑小醜x1,小醜x1 ,美國石美人x1, 西非x1, 阿拉伯x1, 火背x1, 澳洲仔x1, 澳洲藍面x1, 藍圈x1

魚香茄子 發表於 2013-5-16 12:11
我覺得ATS 方便d
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21751&highlight=ATS

屋仔細細有地方加
20"缸仔

knec0412 發表於 2013-5-16 12:50
Ching, 可否有實物相睇睇?係邊樹買ka?可否pm小弟知,tks

回家放相上黎
20"缸仔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

開咁耐燈用咁多電先去到..
不如用手清左佢

論壇元老

Rolan_c 發表於 2013-5-16 11:36

可否分享下點set?
因小弟個缸d啡苔好勁
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面

論壇元老

Rolan_c 發表於 2013-5-16 13:43
如果長開我諗不會掛。
我養過十條魚冇開一晚,結果死左七條,

冇開會死魚????

論壇元老

iphone5 發表於 2013-5-16 14:29
不如用手清左佢

但係石上面d苔自己清唔到喎

何況led燈唔會0徒電得去邊。

只是個人意見

sheep14 發表於 2013-5-16 16:07
冇開會死魚????

唔係...係我個缸太細...養太多...本身打大氣...都係岩岩好...
20"缸仔

iphone5 發表於 2013-5-16 14:29
不如用手清左佢

本人懶=o=
20"缸仔

sheep14 發表於 2013-5-16 16:05
可否分享下點set?
因小弟個缸d啡苔好勁

我係跟呢黎DIY的
如果Ching想用...我可以比D藻過你做種...因為一開始等藻出要等好耐下
20"缸仔

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

听講要好大個先減到。。。

sundee87 發表於 2013-5-16 16:53
听講要好大個先減到。。。

要有個大約比例

3. 你有一個大型魚水族缸,魚缸後部有些空間,你想每天餵5塊冷凍魚食和60平方厘米海藻。你想讓藻屏盡量貼在玻璃上(不想讓它支進魚缸裡太深), 所以你比較想要一個平面的單側屏。用上面單側藻屏的例子,每75平方厘米半塊冷凍魚食,所以5塊冷凍食物就需要750平方厘米。 30平方厘米的海藻也需要75平方厘米的藻屏,所以60平方厘米海藻需要150平方厘米藻屏。所以藻屏總大小就是:750+150=900平方厘米。 900平方厘米可以是30 X 30,或者20 X 45. 要是你的水族箱是50厘米高,你想讓藻屏低一點,藏到石頭後面,那麼最適合的尺寸是35厘米寬X 25厘米高。為了能使藻屏生成一層好而薄實的藻覆蓋整個屏,你需要把兩個CFL燈泡放到一個8寸反光器裡。一個900平方厘米的藻屏需要144瓦(每6.25平方厘米藻屏需要一瓦光照)光照;這需要很大的CFL燈泡,所以用10個T5HO的燈泡更好,每個14瓦,35厘米長,疊在一起。或者用72瓦的LED。
(引用SantaMonicaHelp)
20"缸仔

論壇元老

Rolan_c 發表於 2013-5-16 16:53
我係跟呢黎DIY的
如果Ching想用...我可以比D藻過你做種...因為一開始等藻出要等好耐下

Ching 甘好人,難5難整Ka?可5可以教下我呀,tks

我去文具店買瓦通膠板...返黎自己Cut...再用玻璃膠痴
LED我叫我弟弟幫我整...
20"缸仔

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

Rolan_c 發表於 2013-5-16 16:59
要有個大約比例

3. 你有一個大型魚水族缸,魚缸後部有些空間,你想每天餵5塊冷凍魚食和60平方厘米海藻 ...

長開???