海水領域 SeaFishZone

樓主: sheep14
打印 上一主題 下一主題

永久除藻 [複製鏈接]

樓主
Rolan_c 發表於 2013-5-17 00:02
一日開八到九個鐘就ok

Ching, 請問你係咪用LED燈?我本身有用開一個小型ATS,之前用一粒24W慳電膽,效果好好,基本上刮藻後兩三日又一堆,化氮都無用好耐,個缸尐苔控制得好好。
上星期身痕自D左支LED,行2粒3W 665nm紅色 & 1粒3W 450nm藍色,行左4日,ATS上面D藻不但唔生長,仲要全清,淨乾到無輪
請問我係咪買錯燈既波場??
求教!

沙發
vsvs 發表於 2013-5-24 14:36
要用暖色光
3000-4500K

我睇大6見好多人話得,原來搵笨實,今晚都係轉番燈膽先

板凳
vsvs 發表於 2013-5-24 14:49
唔係點會有益力多豐胸

但鬼佬果套UAS都係用紅色色溫喎,果下先吹脹

地板
sheep14 發表於 2013-5-24 16:23
化氮都唔駛用?

我細缸多石少珊瑚/魚,其實有無化氮都無也所謂,咁當然我果個唔係咩靚缸,又無咩貴野啦,最多換密D個濾袋同密D換少少水囉。
不過有ATS就少D啡苔/綠苔黏係缸面,相對已經搞少好多野!

vsvs 發表於 2013-5-25 09:26
光譜同色溫可以分開看
3000K不單只紅光光譜,還有其他有利藻類(植物)生長光譜

多謝ching賜教!等我改一改先