海水領域 SeaFishZone

查看: 10851|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

魚與水溫一問!! [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
各位CHING請問有冇話邊個地區魚比較耐高溫D?? e.g.印尼...美國...澳洲...馬代....
因小弟個缸冇水冷,依家都成30度唔想殺生及浪費金錢.....

同埋一般細種仙是否都受唔到高溫??

特別想請冇用水冷的CHING可否列出有咩魚俾小弟參考!!THX

論壇元老

沙發
小弟都冇……依家屋企30度…魚缸28度

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

板凳
印尼、菲聿賓較粗生,加把電腦扇可減两度。

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
其實條魚就算捱得住   師兄又覺唔覺得他好慘呢    我地熱都有冷氣   飬得他地就要好好对待
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

最佳新人 論壇元老

小魚迷..粉葛 發表於 2013-5-18 16:20
小弟都冇……依家屋企30度…魚缸28度

可否告知有乜魚

最佳新人 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-5-18 16:21
印尼、菲聿賓較粗生,加把電腦扇可減两度。

THX CHING

最佳新人 論壇元老

machui 發表於 2013-5-18 16:51
其實條魚就算捱得住   師兄又覺唔覺得他好慘呢    我地熱都有冷氣   飬得他地就要好好对待

我都想加水冷但屋企地方有限未諗都放邊度.......
我都唔想嫁

論壇元老

最佳新人 活躍會員

養魚唔係淨顧水温,水質、食物都好重要。

最佳新人 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-5-18 18:39
養魚唔係淨顧水温,水質、食物都好重要。

個缸依家重係養水中未有魚.....食物方面諗住淨係乾糧

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我冇水冷,我D魚名喺簽名度
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

最佳新人 活躍會員

新開缸?

最佳新人 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-5-18 19:00
我冇水冷,我D魚名喺簽名度

THX CHING

最佳新人 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-5-18 19:02
新開缸?

係呀...所以先問定水溫問題......唔想熱死魚(殺生)
預計會養細仙...但又驚水溫太高養唔到.....
昨天魚缸已29.5度

論壇元老

最佳新人 活躍會員

缸有幾大?

最佳新人 論壇元老

24"X24"X32"滴漏

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

可以加個造流吹水面
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-5-18 19:37
可以加個造流吹水面

都有咁打算...不過重諗緊用邊款
我個缸又細但用左4分玻璃....所以諗緊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔好養D深水魚,大魚通常比細魚耐熱小小。

論壇元老

最佳新人 活躍會員

chiwing 發表於 2013-5-18 19:37
24"X24"X32"滴漏

滴漏缸就要請教yb版大啦!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

啤啤熊 發表於 2013-5-18 20:14
滴漏缸就要請教yb版大啦!

唔好吹到咁大呀,會爆架
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500