海水領域 SeaFishZone

樓主: sheep14
打印 上一主題 下一主題

teco tr20 和uv請教 [複製鏈接]

Tough-gate 發表於 2013-6-8 05:13
抽下水先
CHING們 我TR20 300L水 用1200泵 SET26度 要行9個字先減一度 機身都幾熱下囉 正唔正常?

更係正常,開甘耐乜都熱啦!
師兄,你部機有無試過開得耐,散唔到熱出r1

Galaxy 發表於 2013-5-23 12:27
如你經濟上許可,像我去阿馬信放低三千幾買支靚Yves!

師兄你支燈,係唔係,可以殺白點架

vsvs 發表於 2013-6-8 09:05
要睇你有幾多材,好難定斷
終多個泵,多啲熱

沙缸共5個泵

kwok0330 發表於 2013-6-8 11:05
更係正常,開甘耐乜都熱啦!
師兄,你部機有無試過開得耐,散唔到熱出r1

用手掂部機身四面都熱
散唔到熱出r1? 會係點?我唔知有無試過

Tough-gate 發表於 2013-6-8 14:32
用手掂部機身四面都熱

係個面版到,個度變左r1

Tough-gate 發表於 2013-6-8 14:32
用手掂部機身四面都熱

個度數,變左r1……

正常Tr-20 其實用咩泵推好? 約550L水

噢。。。咁小弟暫時無試過R1
如出現r1會立刻停機?到機身回復正常溫度 佢再行?

論壇元老

karlfergus 發表於 2013-6-8 17:35
正常Tr-20 其實用咩泵推好? 約550L水

其實唔關你個缸有幾L水事, TR-20 用1500-2000L水泵就OK, 我TR-10都要用3000L, 因為部機吊係天花!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-6-8 18:20
其實唔關你個缸有幾L水事, TR-20 用1500-2000L水泵就OK, 我TR-10都要用3000L, 因為部機吊係天花!

因為我朋友部tr-20 新買 550L水 唔知點解佢降唔到溫
本來放入櫃 E家放番出黎都係唔得 本身魚缸水31度
降到29就升番到31 唔知咩事 但係部機又冇壞
用個桶放水試又制到冷

論壇元老

karlfergus 發表於 2013-6-8 18:32
因為我朋友部tr-20 新買 550L水 唔知點解佢降唔到溫
本來放入櫃 E家放番出黎都係唔得 本身魚缸水31度
降 ...

一部正常TR-20 FOR 550L係夠用的, 1800-2000泵用係TR-20亦係絕對正常降到溫的, 咁嘅組合除了第一次開機行耐D外, 室溫若31-2度,正常SET26,7度起碼半個鐘先會再著機!
我就覺得你朋友部機有事囉!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-6-8 18:45
一部正常TR-20 FOR 550L係夠用的, 1800-2000泵用係TR-20亦係絕對正常降到溫的, 咁嘅組合除了第一次 ...

但係佢用細缸試部機又冇事喎 係用大缸度就唔知點解降唔到溫度
佢用1000L水泵推 會唔會流量太細 所以降唔到溫

論壇元老

karlfergus 發表於 2013-6-8 19:25
但係佢用細缸試部機又冇事喎 係用大缸度就唔知點解降唔到溫度
佢用1000L水泵推 會唔會流量太細 所以降唔 ...

換個2000L泵試下..
買魚買上癮..

tomato_king 發表於 2013-5-24 10:04
Quote From Teco Website::

TR10 TR15 TR20

師兄,怎樣先知個泵係最適合用呢?二百幾升水升跌一度需要成個鐘,依家用緊 NJ1200 泵適推 TR10合嗎?
18卅01卅2013 開缸,
藍魔 x1,小丑 x4,黑武士 x2,藍吊 x2,三角黃吊 x1,石美人 x1,藍嘴B x1,醫生 x1

Tr 10, 室溫前兩日咁熱,一個鐘降一度差唔多啦。
我300L水,前兩天都要30-40分鐘
Pump流量取決於接駁水冷機長度及擺放高度

alan@aqua 發表於 2013-6-9 11:19
換個2000L泵試下..

我朋友解決左喇 thx ching
佢轉左用3000L 泵 600L水 唔洗1個鍾降到1度
佢用阿提卡250 時間都差唔多
不過TR-20 其實真係仲靜過阿提卡
不過就明顯比較熱

論壇元老

買魚買上癮..