海水領域 SeaFishZone

樓主: alan@aqua
打印 上一主題 下一主題

開缸8個月啦..... [複製鏈接]

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-5-23 20:49
ALAN  支120好正.
我買平你好多..

咁就要
買魚買上癮..

論壇元老

peterleung 發表於 2013-5-23 18:36
成績唔錯噃!

唉...PETER兄, 我祗係在不斷養死了的魚中學習怎樣養生一條魚罷...何來"成績"可言...愧不敢當!
但這段時間開始知道一個"死魚方程式"了! 首先若仙魚來說, 從揀魚冇病痛,落缸開埋口,頂得住俾魚打...過得這幾關,其實想條魚死都幾難! 最近死嘅仙魚就係條皇帝, 那晚推開舊石擦啡苔, 唔記得推番埋, 第朝一早出門去了2日1夜大陸團, 回來就見到條帝KICK係個出水口PVC喉同埋舊石中間已硬哂...!
而碟魚呢就除了"頂得住俾魚打"呢樣好小發生外, 我同你一樣都係唔鍾意Q魚, 但好地地我又買D(病)魚入缸, 多數都係白點呢D小問題, 但我好多條碟魚都係咁出事----落藥之後"收口"!!繼而番大海...
所以相對養碟魚來說; 真係有很多很多的學問要向你學習呀!
另外從上次見到你"對小丑有BB"的POST後, 對你個缸的流酸銅很有興趣....有空再好好跟你學習玩銅!
買魚買上癮..

論壇元老

iphone5 發表於 2013-5-23 18:53
整條聖帝仲好

好...買啦買啦, 好似我老婆話買手袋時我的回答說話...
買魚買上癮..

論壇元老

fung5900 發表於 2013-5-23 20:49
仲有雙金碟.

一條之前個缸落了銅收口死了, 呢條又剛剛收了口, 已西起究緊...
買魚買上癮..

論壇元老

Galaxy 發表於 2013-5-23 23:04
賣走條北斗啦,換條靚啲啦!

之前死了條帝, 跟住條幢就係魚都追打, 呢條北斗臨時買回來做大哥而已, 但好奇喎, 買回來後條幢真係粒哂水...乖哂....!
買魚買上癮..

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-5-23 23:38
應該係太小魚啦,要加多D魚先得

係呀...要買番多D魚再死過....!!
買魚買上癮..

論壇元老

sheep14 發表於 2013-5-24 02:25
有條高蘭喺度, 會唔會好難加新魚??

唔怕, 果條係做PART TIME嚟...
買魚買上癮..