海水領域 SeaFishZone

查看: 6534|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

請問有無荃灣廁所水魚友 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
小弟考慮轉用廁所水, 本身係fot, 請問有無荃灣魚友用緊廁所水?可否分享一下?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
我唔係呀 )))))))))))))))

我是攪事的!!  

最佳新人

板凳
師兄請問你的是貴魚嗎?如是不要用的,有風險的。

地板
光頭髮 發表於 2012-3-28 12:42
師兄請問你的是貴魚嗎?如是不要用的,有風險的。

呢點真係我既矛盾, 開缸果陣諗住玩平價魚, 結果鐘意果d魚都要幾百元
想轉用廁所水係想換水密d, 令到水質變好d, 二來天然海水可能好d, 不過香港既海水真係........
所以依家考慮轉唔轉用廁所水

小弟係荃灣西那邊住...之前都係開鹽,近半年轉左用厠所水,so far so good,唔覺有咩問題發生

最佳新人

師兄我都千元魚,我是用海鹽的,因為是沒有風險的我還是三缸魚的

加多件濾水器囉。(綿芯、碳芯、陶瓷芯)任君選擇,吾放心既話,最後可加多件紫外燈。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

落雨就不要換水...........不過我自己都係用化學鹽........不用博.....

小弟係荃灣廣場那邊住...之前都係開鹽,年半前轉左用厠所水

小弟用綿格一格直接落缸,巳四五年了沒有開題,但要留意大厦洗水缸就不要換水了過二天再換過,還有換水後水會白一點過一會就會清了

小心D玩~~~真係一不小心~~~生命係你手上~~!呵呵~~

最初我都係用淡水, 每次換水對溫對水唔可以太快, 又唔可以換太多水, 又要隔夜, D魚成日都唔精神, 又試過白點
跟住試廁水, 加過濾, 初頭少少水換, 越換越多, 而家一星期換三次, 星期二四換十分一, 星期日換一半, 越換D魚越生猛, 而家唔對溫就咁駁水喉落, 試過跌3-4度都無事, 半年乜病都無

可能係我好彩, 但點解唔試下呢? 慢慢試, 得先加過濾改喉, 我初頭都係用個水桶加濾涌過夜試, 得咪改喉囉, 唔得既有乜 E郁即刻大換水, 再唔係用 Q缸搵條魔試下先囉, 養魚真係人人手法唔同
2012/3/19    關刀
2012/3/4      黑小丑BBx5(餘3)
2012/2/13    人字, 白眉, 橙尾(20/3走), 日本吊, 朱古力
2012/1/30    丹麥吊, 黑武士X2
2011/12/29  轉背滴漏沙缸, 加 14吋Q缸
2011/12/9    藍吊
2011/12/2    黃尾藍, 絲絨魔
2011/12/1    N-cycle 完成
2011/11/27  巴士
2011/09/18  置36吋缸

論壇元老

新界西

mousefai 發表於 2012-3-31 00:06
最初我都係用淡水, 每次換水對溫對水唔可以太快, 又唔可以換太多水, 又要隔夜, D魚成日都唔精神, 又試過白點 ...

我係屯門廁所魚友。
日日換水。D魚條條食得、瞓得又打得