海水領域 SeaFishZone

查看: 22837|回復: 110
打印 上一主題 下一主題

keep住死魚...到底點解?! [複製鏈接]

樓主
開左缸2年....一路都keep住會死魚....
無論我有冇加新魚....
都總會耐唔耐死一條...死既魚可能係新魚...亦可能係舊魚...
養左成年既都會死....
死因不明...冇啦啦收口...第日就會死...好多條都係甘...
死既魚種...仙類最多...吊....炮彈都會有....

我覺得好奇怪...點解每次都係死一條...
如果水有問題...點解唔係死幾條...

點解會甘...?!!!真係冇晒心機....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
你係邊度買架, 如果係魚街好心就唔好買喇, 魚街D魚好快死架

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
俾多D資料,例如,個缸幾大,設備如何,
幾多魚,大條or細條,水溫,盬度,ph,
有冇生物,生物石,設備用左幾耐等?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
w071215 發表於 2013-5-25 21:33
你係邊度買架, 如果係魚街好心就唔好買喇, 魚街D魚好快死架

我果D魚差唔多全部喺魚街買,請勿誤導!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

邊個話魚街啲魚快死?你唔識揀㗎

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

樓主請你說說缸size,設備及魚數量!

但係在文明買嘅就十條得一條死

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

魚缸有乜設備?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

w071215 發表於 2013-5-25 22:14
但係在文明買嘅就十條得一條死

邊度係文明?

香港德輔道西271-285號地下

w071215 發表於 2013-5-25 22:51
香港德輔道西271-285號地下

文明重有返魚?唔講我以為已經摺埋咗添

論壇元老

輕功水上飄

樓主你講下個缸咩size裝備,睇下有冇ching幫到你!
新手學習中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

係唔係想考下大家.樓主出黎解解畫喇..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我個缸係36"普通缸....3"沙底...2個底喉架連出水...
2個大濾筒...一個外罝化淡!!!!

喂食1日2次...早晚一次...有時喂冰鮮豐年蝦...有時F1,F2...輪住...唔會多...20秒內可以食晒!!!
換水方面....2-3星期換一次....每次換40%...
咸度KEEP係1.016-1.018!
水溫26-28C因冇水冷....
冇生物石...得幾舊死石....

我係wingk960 發表於 2013-5-26 00:24
係唔係想考下大家.樓主出黎解解畫喇..

真心求救....因為真係死到冇咩心機...

除左一次落錯藥全缸死晒...同埋之前冇Q魚搞死其他魚之外...(呢D都係有死因..如爆身..肚漲..爛肉)
其他時間都係耐唔耐KEEP住死...冇表面傷痕...冇病徵...今日收口呆呆下望住舊石...第朝就訓係沙面...

冇病徵突然收口死既魚包括有

5"耳班...3"一棟...2X2"藍仙....3"灰仙....2"藍吊...1"-2"藍圈...4"皇帝...4"藍面...
2"華倫狗...2"火鳥...5"金毛吊.....3"阿拉伯....2"白尾

仲有好多....唔記得!!!
以上全部都係養左1個月-1年左右.....全部都係搶口之後先死!!!

唯一不死既係小丑....買親都長養....

論壇元老

輕功水上飄

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 00:33
我個缸係36"普通缸....3"沙底...2個底喉架連出水...
2個大濾筒...一個外罝化淡!!!!

會唔會次次换水换得太多,同埋太耐(兩至三星期)魚魚受唔到,
新手學習中

論壇元老

輕功水上飄

我keep住兩三日換十份一(可能我太得閒)留意下會唔會次次死魚都係换水後果兩三日
新手學習中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有冇用環架..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

lap912 發表於 2013-5-26 00:55
會唔會次次换水换得太多,同埋太耐(兩至三星期)魚魚受唔到,

我都有諗過...但死魚既時候...可以係換水後3,4日...有時亦會係換水後1,2星期....

我有時會諗會唔會風水唔好