海水領域 SeaFishZone

樓主: SAMUEL1987
打印 上一主題 下一主題

keep住死魚...到底點解?! [複製鏈接]

我係wingk960 發表於 2013-5-26 01:01
有冇用環架..

環就真係唔多...2個濾筒...一個打爆...另一個一半!!!

NO3都幾高....但NO2係0.....
啡台都有D...換水時會清...

lap912 發表於 2013-5-26 01:00
我keep住兩三日換十份一(可能我太得閒)留意下會唔會次次死魚都係换水後果兩三日

死魚時間唔定時....好突然...話黎就黎...救唔番!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

平均個缸多唔多魚架.同埋會唔會沙既問題,有冇諗過清沙低.
同埋大約幾升環,而家重有Q完魚先落缸嗎?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

輕功水上飄

試下清缸唔用沙,我都係普通缸,(買錯左)要多d留意魚魚動態,佢地有問題有反應你睇!
新手學習中

我係wingk960 發表於 2013-5-26 01:08
平均個缸多唔多魚架.同埋會唔會沙既問題,有冇諗過清沙低.
同埋大約幾升環,而家重有Q完魚先落缸嗎?

36"缸...我通常買4"以下魚...最多20幾條都試過...而家得10條到...但多數係2"甘上下既細魚...
我已經有一個月冇買魚....前日死左條藍圈1.5"...養左半年....1星期前死左條華倫狗2"...養左5個月...3星期前死阿仙伯3"....養左5個月....

lap912 發表於 2013-5-26 01:12
試下清缸唔用沙,我都係普通缸,(買錯左)要多d留意魚魚動態,佢地有問題有反應你睇!

普通缸唔用沙?!!!驚唔驚會唔夠菌?!!!個缸係魚鋪幫我SET~~因為果時咩都唔識!!!
我每晚放工都會望下缸魚...我會睇得出條魚有問題(收口+呆)明明朝早番工出門前喂佢仲好搶...都唔知點救佢...第朝已經訓左係沙面...

最佳新人

落d炭 吸吸水入面既毒素先 份量 落多d都唔驚 水有冇變黃?
睇下化氧 打泡正唔正常 魚夠唔夠氧氣  唔知咩環境 最好打大氣

最佳新人 活躍會員 熱心會員

沒錯,唔夠氣氣會是一個問題,以這樣的設備養多一倍魚也可以,用桶或燙底養魚,很多時會忽略水面油層,令空氣接觸少,隨時會出現搶氧缺氧現象,多留意死魚是否打開口及鰓蓋,最好加水流泵吹下水面,或用吸油管裝到濾桶入水管上,幫助吸走水面油層,這多數是由粒糧分解而造成,在出水口,最好於缸頂造個隔綿兜,問題是會令落水聲大一點,但是沒法中之好辦法.待情況改善前不要入魚了,看看會否穩定下來.

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 00:33
我個缸係36"普通缸....3"沙底...2個底喉架連出水...
2個大濾筒...一個外罝化淡!!!!

簡單改變缸內環境 1-加大底喉泵 或 減1半沙底(或棄底喉轉5mm厚薄沙)  2-加大上水泵 3-死石轉黃骨
利益申報-40升水全部魚B,法仙,太后,一幢,亞拉伯,紫月,白尾,毛巾,灰仙皇,藍咀,金刀,皇冠旦,黑白旦

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

比張器材和沙缸相來睇吓最好有主缸相!

論壇元老

我同樓主有同樣情況,但多數發生晌小仙同蝶身上,一收口第二日就瓜,我覺得係有一種菌晌缸内,因死魚前倏魚既魚膜會有破損,D尖嘴魚會啄,死前呼吸急促,鑽入石隙,有時死左都卡住石,我有學peter師兄落硫酸銅,大约一個月一次,但情況差不多,伹大仙同吊就無事
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我會提議你抽起啲沙及喉底架,只舖薄沙底便可!因我初初養都和你一樣!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我都係fot缸,自從用薄沙底後便很少死魚,如有不明白,可pm我留電話再詳談!我從來唔用炭的!

我會提議你在二手巿埸搵個滴漏缸養,清缸,多環,強勁化氮。咁就好好多啦

論壇元老

w071215 發表於 2013-5-25 21:33
你係邊度買架, 如果係魚街好心就唔好買喇, 魚街D魚好快死架

點解呀?有D咁嘅事...!
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

really!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

alan@aqua 發表於 2013-5-26 13:02
點解呀?有D咁嘅事...!

really!!!!!!!!!!!

論壇元老

樓主, 我嘅意見同好多CHING差唔多, 都係覺得你沙床有問題, 我會見議你清哂D沙, 薄沙都唔好用! 你而家唔係太多魚, 如果怕濾筒唔夠環就加支大沙樽(用新沙), 睇下情況有冇改善先...
PS. 我唔覺得問題係出在你換水那些...
買魚買上癮..

Galaxy 發表於 2013-5-26 11:23
我會提議你抽起啲沙及喉底架,只舖薄沙底便可!因我初初養都和你一樣!

X2

仲用咩底喉架