海水領域 SeaFishZone

樓主: SAMUEL1987
打印 上一主題 下一主題

keep住死魚...到底點解?! [複製鏈接]

論壇元老

·

peterleung 發表於 2013-5-26 08:18
沒錯,唔夠氣氣會是一個問題,以這樣的設備養多一倍魚也可以,用桶或燙底養魚,很多時會忽略水面油層,令空氣接觸 ...

我有將濾桶既出水口向上吹...令水面唔會靜止....

最佳新人 活躍會員 熱心會員

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 15:13
我有將濾桶既出水口向上吹...令水面唔會靜止....

沿浴室牆身造的魚缸 缸頂落水的綿兜 棄用的兩個DIY濾桶 魚兒都七八年
你這魚缸與滴缸缸不同之處,是不能自己帶走水面的油污,多是由粒糧分解而做成的,正因為這個緣故,曾經建議與你魚缸差不多的爱,另加一個吸油器,朋友養魚卅多年,魚缸是廿多年前入伙上門造的,但是設備十分簡陋,可以說是造在石屎座上的一個大玻璃箱,過滤系統方面,是不太厚的底沙底喉架,之前 DIY 的兩個濾桶都棄用了,原有濾桶的水泵,只用來做運水之用,而缸面的出水口,擉放了一個筲箕隔綿兜,方便更換綿花,也做一個向下落水的水流,所以燥音很大,缸內的魚兒都從小養大,七八年的了.

論壇元老

peterleung 發表於 2013-5-26 16:43
你這魚缸與滴缸缸不同之處,是不能自己帶走水面的油污,多是由粒糧分解而做成的,正因為這個緣故,曾經建議與 ...

CHING, 你個DIY好正呀既環保又慳錢

knec0412 發表於 2013-5-26 18:00
CHING, 你個DIY好正呀既環保又慳錢

圖中所見是朋友匯景花園家中的魚缸.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

用薄沙底,照用死石,景都靚啲似海底!樓主唔要死石可賣給我!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

加厚沙底

最佳新人 論壇元老

長遠計用濾筒養都唔係好掂, 見樓主D魚明顯都養得OK, 條條都養到一段時間, 只是都某時段就死因不明, 如可以的話轉用滴漏缸
P.S. 試下魚缸加氣泵打氣, 可能有唔錯效果!!

peterleung 發表於 2013-5-26 18:53
圖中所見是朋友匯景花園家中的魚缸.

CHING...吸油器可在魚店買到嗎?!

nickcw 發表於 2013-5-26 19:27
長遠計用濾筒養都唔係好掂, 見樓主D魚明顯都養得OK, 條條都養到一段時間, 只是都某時段就死因不明, 如可以的 ...

我都有諗過呢個問題...但因為我屋企既擺位問題...用唔到背滴...會有一邊睇唔到魚...
我個缸係分格飯廳同客廳梳法....所以而家係2邊都睇到....

唔該晒各位CHING既解答....
等我試下做...睇下有冇改善

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 00:43
CHING...吸油器可在魚店買到嗎?!

旺角"卡奇",找其他賣器材的店子看看.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-5-27 06:55
旺角"卡奇",找其他賣器材的店子看看.

油小事

係化氮同濾桶問題

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 00:45
我都有諗過呢個問題...但因為我屋企既擺位問題...用唔到背滴...會有一邊睇唔到魚...
我個缸係分格飯廳同 ...

仲有側滴選擇
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

尊貴商戶

低調老海鮮

咁多年保養經驗,死魚主因......

我知到答案.

你來我店講你知.
90452338 WhatsApp

最佳新人 論壇元老

南海洋 發表於 2013-5-27 08:35
咁多年保養經驗,死魚主因......

我知到答案.

郭說出來別收隱瞞

黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

應該係化氮唔夠力,因為個樽身可以生啡苔
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-5-27 09:12
應該係化氮唔夠力,因為個樽身可以生啡苔

Chung, 有咩關係,請指教。因我果化淡都有啡苔,已有諗頭想換,但未有藉口俾自己去換,tks

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

knec0412 發表於 2013-5-27 09:28
Chung, 有咩關係,請指教。因我果化淡都有啡苔,已有諗頭想換,但未有藉口俾自己去換,tks

化氮係將D垃圾打走,打唔走就係唔夠力,
水質未能改善,到一定程度就會死魚,
所以你不定期死魚,換支勁D既,一切都會改變!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500