海水領域 SeaFishZone

查看: 3981|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

已開缸一個月14吋細缸仔近況! [複製鏈接]

樓主
之前發過帖問過各ching開缸兩星期隔日check水,水質都無咩變化,PH、NO2、NO3、NH3、NH4.....都無爆升同下跌,都唔知N-cycle完成未!有ching建議車兩條魚落去造啲污物出嚟加速N-cycle,我就揾咗兩條死仕落去。唔夠一個星期成缸已經爆哂啡菭,再去買兩隻食菭螺、一隻海膽、一條小黑海參做清潔大隊,清潔效果良好,好稱職!𠵱家已經過咗一個月有多,每星期都會check兩次水質,其實都係無咩變化,無大升無大跌,都唔理有無N-cycle完成未,啲數字係死嘅!最緊要有耐性、愛心、時間、金錢......越嚟越發覺玩咸水有好大樂趣!𠵱家個缸有兩條新小丑已養兩個星期,狀態都唔錯,最低限度都肯食糧。今日買多隻紅海星玩,好彩新買咗個化氮,希望個缸頂得住越嚟越多生物啦!所以各位新加入咸水大家庭嘅朋友,唔好放棄,要不斷嘗試,不斷失敗,從中先慢慢吸收到保貴嘅經驗! image.jpg image.jpg image.jpg

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
ok喎,加油.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

輕功水上飄

板凳
新手學習中

地板
好正,如果有咪全缸照仲爽
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

可以讲下設備?如过滤。。。。
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

OK!今晚補翻張全缸照無問題!
另外小弟器材係Aqua One1050濾筒、14吋缸仔、ZETLIGHT 1702 LED燈、用一個星期唔夠新買化氮Marco Aqua M30。除支燈同化氮係為玩咸水而買,好多ching一睇就知我中途出家,由淡轉咸,個濾筒同缸都係舊器材!遲買埋水冷就試下買軟體珊瑚........

好快換缸24>34>44

我都好想.........但係地方有限!

幾靚喎有冇條小黑海參睇下

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

加油

好正+油

最佳新人 論壇元老

補翻全缸照一張!另外條黑海參走咗去石後面,影唔到! 全缸照

論壇元老

加隻葵俾佢地玩啦

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

tonitse0428 發表於 2013-5-26 22:37
加隻葵俾佢地玩啦

Ching!好提議!已經成日出魚街睇睇有無靚海葵........