海水領域 SeaFishZone

查看: 4527|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

用幾多L泵夠推水冷和UV燈? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
一支36W UV燈和Arctica DBM 250 水冷要用幾多L泵推先夠呀?而應點駁先好呀?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
我會用1700l泵一開二加閘制,一邊去uv一邊去水冷。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
但去水冷條喉出入要各用三至四尺長軟喉!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
我都差唔多,返屋企影張相比你睇
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

你禁怏徵到部水冷呀?

管理員

我係新手

Waihung07 發表於 2012-3-28 17:43
你禁怏徵到部水冷呀?

我有部075架

管理員

我係新手

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

條喉咁幼就夠入水冷?我以為越大入水越好

1700真係夠比36W UV和250水冷?UV和水冷條喉都6分!如果吾用三叉可點駁呀?上水泵入水去水冷之後出水去UV得嗎?

Waihung07 發表於 2012-3-29 11:35
1700真係夠比36W UV和250水冷?UV和水冷條喉都6分!如果吾用三叉可點駁呀?上水泵入水去水冷之後出水去UV得嗎?

你冬天會唔會開住部水冷架?我惗住冬天魚缸水直頭唔入水冷,所以我就分開行.

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Waihung07 發表於 2012-3-29 11:35

你部UV 應該有WATER FLOW 要求, 你睇清楚先.

JBJ250 要行快水, 起碼用2000推.

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我自己部250, 用18mm 喉入.
用4500推.

Arctica DBM 250 水冷要用幾多L泵推先夠呀?
Q: What is the optimal flow rate for my chiller?
A:
a. DBA-075 (1/10 Hp) requires min/max of 240-960 gph
b. DBA-150 (1/5 Hp) requires min/max of 480/1320 gph
c. DBE-200 (1/4 Hp) requires min/max of 480-1920 gph
d. DBM-250 (1/3 Hp) requires min/max of 480-2400 gph

一支36W UV燈要用幾多L泵推先夠呀?

ターボツイスト Z
9W

ターボツイスト Z
18W

ターボツイスト Z
36W

UV放電管寿命

約8,000時間

約8,000時間

約8,000時間

適合水槽

約300L 以下の水槽

約600L 以下の水槽

約1,200L 以下の水槽

ホース口径

内径12卅外径16mm
内径16卅外径22mm

内径16卅外径22mm
内径22卅外径28mm

内径16卅外径22mm
内径22卅外径28mm

定格電圧

AC100V

AC100V

AC100V

定格消費電力

10.2W

19W

39W

定格周波数

50・60Hz共通

50・60Hz共通

50・60Hz共通

紫外線照射度

9,580μW/cm2
(放電管から20mmの値)

11,400μW/cm2

11,400μW/cm2

紫外線波長

253.7nm

253.7nm

253.7nm

適合循環水量

5∼10L

10∼25L

20∼50L

本体寸法

112×88×279mm

146×114×334mm

146×114×521mm

重量

約1.0kg

約1.3kg

約1.9kg

14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.