請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: pkchung

巨無霸落缸 [複製鏈接]

版主買新魚想分享。大家開心下。點知又比人可憐又落藥死快些。。。。好心大家寛容些啦。
我覺得條帝好高質。幼紋有劍仲高身

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

風神173 發表於 2013-5-27 23:41
版主買新魚想分享。大家開心下。點知又比人可憐又落藥死快些。。。。好心大家寛容些啦。
我覺得條帝 ...

亦因為條帝咁高質素,所以大家都比較緊張D!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

可能落左維他命丸搞到d水咁換水冇事的,條太后之前未轉缸己經又凸眼爛肉現慢慢康復中,條幢就自己之前轉左滴溜唔識點換水搞到佢有氣泡眼,絕食左一排,而家己開番口了

最佳新人 論壇元老

條巨無霸係邊樹入...?

氣泡眼有冇得醫?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

pkchung 發表於 2013-5-28 04:41
氣泡眼有冇得醫?

有,1)捉開放Q缸,慢慢好,可加魚眼寶浸藥醫!
        2)主缸西起,避免其他魚啄眼,改善水質,慢慢會好!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

岩岩換完水d水清番晒捉佢真係有d難度,我缸都成36"高魚眼寶落落主缸對其他魚有冇問題,唔該晒

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

pkchung 發表於 2013-5-28 08:33
岩岩換完水d水清番晒捉佢真係有d難度,我缸都成36"高魚眼寶落落主缸對其他魚有冇問題,唔該 ...

盡量唔好落主缸,成缸水會變左黃色,
化氮又會打番出黎!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

冇位游, 好慘

最佳新人 論壇元老

pkchung 發表於 2013-5-28 08:33
岩岩換完水d水清番晒捉佢真係有d難度,我缸都成36"高魚眼寶落落主缸對其他魚有冇問題,唔該 ...

知恥近附勇氣加油
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;