海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

點攪,食住瘦 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

KKY 發表於 2013-6-2 22:46
其實神針不算難養, 缸靜多沙石就可以, 最緊要過頭7

可是我魚缸十分熱鬧,除入夜關燈後,沒有清靜的時間.

peterleung 發表於 2013-6-2 23:35
可是我魚缸十分熱鬧,除入夜關燈後,沒有清靜的時間.

你就好,多寶貝呢~

peterleung 發表於 2013-6-2 23:33
豈敢,豈敢! 不過,佢已經開始吃蜆和蝦肉了,會試用蝦膠混安基酸.

祝你成功~!

KKY 發表於 2013-6-3 01:58
你就好,多寶貝呢~

都是一些普通的貨式.

KKY 發表於 2013-6-3 01:59
祝你成功~!

謝謝! 但願如此.

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我想風車真係要食珊瑚蟲先會肥,就算開囗食其他野都只會是一路膄落去,或者珊瑚蟲可提供某些原素給風車易肥d!

ice28720 發表於 2013-6-3 05:22
我想風車真係要食珊瑚蟲先會肥,就算開囗食其他野都只會是一路膄落去,或者珊瑚蟲可提供某 ...

唔知會唔會學冬瓜一樣,有例外.

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

始終e隻魚都係本性要食珊瑚蟲,如果真係咁易可以改變到牠的食牲而又不影響到牠的營養的話,咁我想師兄你都不會選e隻魚種來挑戰啦!又等如養太后一樣,永遠都好難 keep 到色 在食物或水質原素方面欠d乜野我都好想知道!

ice28720 發表於 2013-6-3 06:07
始終e隻魚都係本性要食珊瑚蟲,如果真係咁易可以改變到牠的食牲而又不影響到牠的營養的話,咁我想師兄你都不 ...

這魚難適應陸上生活,是不爭的事實,就是如海洋公園一樣,怎麼有能力,也沒法做到海裡的環境條件一樣,而人類則總是有點貪念,希望擁一些難以獲得的東西,所以唯一冀盼便是奇蹟,正如師兄所說,太后極難保持原有美麗色彩,所以很多人希望養好太后,但不能說他們都在挑戰甚麼,而這些既平宜又美麗的蝶魚,為甚麼不值得去花點耐性及心思呢.

雖然話瘦,但佢又肯密密口,唔知遲下可否谷返肥 D

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

ice28720 發表於 2013-6-3 06:07
始終e隻魚都係本性要食珊瑚蟲,如果真係咁易可以改變到牠的食牲而又不影響到牠的營養的話,咁我想師兄你都不 ...

美國有生黑蟲喂蝶,師兄試下
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

kfd 發表於 2013-6-4 14:15
美國有生黑蟲喂蝶,師兄試下

未見過,是怎樣的? 那裡有得賣?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

香港無呀,我見ice兄係美國可以試
佢地用活黑蟲喂蝶
HK有紅蟲,但始終唔係蟲,成份唔同
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

師兄,究竟點解會食住瘦?穩倒原因未?

唐2010 發表於 2013-6-4 16:42
師兄,究竟點解會食住瘦?穩倒原因未?

可能是吸收問題,剛開始用安基酸混蝦膠餵.

最佳新人 活躍會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-6-4 18:02
可能是吸收問題,剛開始用安基酸混蝦膠餵.

師兄又是我小弟有事想請教你早前在你post睇到你是用厠所水養魚,吟啲厠所水要不要過濾過先用tks

超級版主

永久禁言

生黑蟲? 有冇名和相片睇下,好難找

仙魚狂 發表於 2013-6-4 23:05
師兄又是我小弟有事想請教你早前在你post睇到你是用厠所水養魚,吟啲厠所水要不要過濾 ...

廁所水會先用兩個纖維濾樽過濾才直接落缸,每換水前會先測試水的鹹度,及嗅嗅有沒有異味,特別是用來殺菌的漂白劑氣味.

最佳新人 活躍會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-6-4 23:15
廁所水會先用兩個纖維濾樽過濾才直接落缸,每換水前會先測試水的鹹度,及嗅嗅有沒有異味,特別是用來殺菌的漂 ...

是否網上商店賣的濾樽tks

活躍會員 論壇元老

師兄加油,釣魚好大條果D蟲唔知得唔得呢