海水領域 SeaFishZone

查看: 5990|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

嘗試玩角 [複製鏈接]

樓主
小弟開始對角有小小興趣,但知道一D都唔易,所以想係玩之前知多D,希望各位C兄指教!
請問hk,ca,mg嘅數值係幾多至正常同仲有冇其他呢?小弟只知尼3種,如有其他,咁D數值又係幾多至正常適合角生長呢?希望各C兄教路....多謝!

最佳新人 論壇元老

沙發
係kh唔係hk...

kh 8-12
ca 380-450
mg 1300左右
要注意既仲有K I B Sr... 關事既仲有 Fe F...

是否未養過珊瑚?如果唔係好了解,又唔想一下子睇好多資料既… 建議唔好一開始就玩角…

最佳新人 論壇元老

板凳
技術唔難, 行KZ好易. 最主要係你個budget有幾多. 越少budget就要技術好少少有經驗 D 先OK.

地板
多謝c兄指導,我本身係軟野多,慢慢睇得多硬野秋爱上左,我唔官一下子加好多,會少少,少少咁加,e加有2件,希望知多D,慢慢養好D.....^^

請問c兄k i b sr同fe f係乜D尼?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

ChungMing 發表於 2013-7-27 20:29
請問c兄k i b sr同fe f係乜D尼?

鉀,錪,錋,鍶,鐵

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

鉀 镚 碘 锶  

fe f? 我都唔知添。。。等timtim 大師解答

還有個鐵

好!記得!多謝各位指教,唔明再請教各位c兄...^^

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2013-7-27 22:01
鉀 镚 碘 锶  

fe f? 我都唔知添。。。等timtim 大師解答

咪玩啦大咩野C...
我都係跟各位大佬學緊野ja wor~

Fe即係鐵. keep色既姐, 唔夠都無咩問題。
F係 fluoride, 對藍色有幫助(?)<-我對呢個半信半疑,不過加緊個支PIF入面又有…

最佳新人 論壇元老

nickdo ching講得岩,跟“系統”係會易d。

我個人覺得,
1. 夠光(合適既光譜)。
2. 夠水流(模仿佢地本身生長既地方)。
3. 穩定既水質。keep到 no3同po4係一個低既水平。
就養到。

想健康d,生得好d,色靚d… 就要注意下補充微量元素。
同跟呢度各位大ching學習。

知道了!唔該哂各位

ChungMing 發表於 2013-7-28 08:46
知道了!唔該哂各位