海水領域 SeaFishZone

查看: 13178|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

藍圈長期有水印, 間中生石   [複製鏈接]

樓主
個缸開左5個月左右, 30寸濶, 30寸深, 有沙缸, fot, 有生物石, 環, nac 7, 豆豆行左一個多月, 藍圈入缸約一個月

no2, 0
no3, 20-30
ph ~8.2

其他魔魚同檸批都無事, 係條藍圈一直都有水印, 唔算多但亦唔算少, 間唔中就會生石, 印象好似生過兩三次, 一直都食野, 雖然唔算十份搶住去食, 但一餵就會埋黎食, 係有時唔夠d魔魚快, 之前懶換水, 呢兩個星期開始每個星期換 20-30l 左右, 大概10%...

有咩方法可以令藍圈健康d呢???

論壇元老

沙發
水質問題,換小D,換密D水,應該有改善
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

板凳
Wilsonlsl 發表於 2012-3-29 09:13

換小d ??
你意思係每次換5%, 但係換密d??

論壇元老

地板
10%
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人

之前聽d師兄講,一星期換走30%水比較好
我個24*13*14背滴,一星期一次
每次20L

最佳新人

題外話
感覺上檸檬批比較強壯,唔會點生石

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Wilsonlsl 發表於 2012-3-29 09:13

Agree!!

ninoxmarco 發表於 2012-3-29 09:43
題外話
感覺上檸檬批比較強壯,唔會點生石

我覺得係, 因為條檸批係十分活躍, 不斷咁係到高速遊水掟灣

ninoxmarco 發表於 2012-3-29 09:42
之前聽d師兄講,一星期換走30%水比較好
我個24*13*14背滴,一星期一次
每次20L

我得一個11l 水桶, 如果換30%真係有排搞, 唉

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

keung4k 發表於 2012-3-29 10:06

唔難搞!抽走魚缸水30%,加淡水入沙缸再加鹽搞掂
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2012-3-29 10:22
唔難搞!抽走魚缸水30%,加淡水入沙缸再加鹽搞掂

其實咁係咪真係得? 我有諗過呢個方法, 但又係到諗咁d鹽會唔會溶唔切, 因為平時溝鹽每桶11l 都用10幾分鐘最少, 另外就係除氯係咪就咁又倒入個沙缸就得呢? d淡水氯氣會唔會殺死d消化菌??

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

keung4k 發表於 2012-3-29 10:27
其實咁係咪真係得? 我有諗過呢個方法, 但又係到諗咁d鹽會唔會溶唔切, 因為平時溝鹽每桶11l 都用10幾分鐘最 ...

唔好諗!自己試下就知得唔得!聽人講不如自己試!
因為每個人養魚既方法一定有D唔同,試到自己覺得最啱用,最就自己而又無死魚既咪係好方法囉!

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

吾怕煩留隔夜水每日換20L啦!
我真係傻架

陸判 發表於 2012-3-29 10:32
唔好諗!自己試下就知得唔得!聽人講不如自己試!
因為每個人養魚既方法一定有D唔同,試到自己覺得最&#21873 ...

ching, 我其實最想試你呢個方法, 因為真係方便好多, 咁請問除氯果方面你會點做?

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

keung4k 發表於 2012-3-29 10:42
ching, 我其實最想試你呢個方法, 因為真係方便好多, 咁請問除氯果方面你會點做?

打大氣放過夜
我真係傻架

監督員

清道夫

keung4k 發表於 2012-3-29 10:42

其實如果你唔係養D好貴既魚(對小弟來講幾千過萬身價已經係天價),我覺得水喉水既氯氣對魚影響不大!
試左再講啦! 如果怕有問題咪換小D,第一次換10%無問題,下次換多D又無問題既話,再下次又換多D...
直到你認為夠咪得囉!
養魚就係咁,慢慢來,慢慢試!

多謝各位, 一於試下呢個方法!!

最佳新人

keung4k 發表於 2012-3-29 10:06

我個桶仲細過你果個
我果個得8lL
小弟既方法係:
將d鹽磅好哂, 之後開落8L水度
溶哂之後, 倒落缸
再加番12L淡水就ok了

最佳新人

你有沙缸已經好過我了
將淡水倒入去, 直接將鹽放係沙缸就ok

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我換水都係水喉水直車,然後倒鹽落棉兜。
暫時黎講都冇咩問題。