海水領域 SeaFishZone

查看: 13269|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

藍圈長期有水印, 間中生石   [複製鏈接]

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
keung4k 發表於 2012-3-29 10:06
我得一個11l 水桶, 如果換30%真係有排搞, 唉

唔難搞!抽走魚缸水30%,加淡水入沙缸再加鹽搞掂
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
keung4k 發表於 2012-3-29 10:27
其實咁係咪真係得? 我有諗過呢個方法, 但又係到諗咁d鹽會唔會溶唔切, 因為平時溝鹽每桶11l 都用10幾分鐘最 ...

唔好諗!自己試下就知得唔得!聽人講不如自己試!
因為每個人養魚既方法一定有D唔同,試到自己覺得最啱用,最就自己而又無死魚既咪係好方法囉!

監督員

清道夫

板凳
keung4k 發表於 2012-3-29 10:42
ching, 我其實最想試你呢個方法, 因為真係方便好多, 咁請問除氯果方面你會點做?

其實如果你唔係養D好貴既魚(對小弟來講幾千過萬身價已經係天價),我覺得水喉水既氯氣對魚影響不大!
試左再講啦! 如果怕有問題咪換小D,第一次換10%無問題,下次換多D又無問題既話,再下次又換多D...
直到你認為夠咪得囉!
養魚就係咁,慢慢來,慢慢試!