請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6431|回復: 15

新手分享白點心得 [複製鏈接]

小弟初玩海水魚,最近條藍吊成日都係白點,仲傳染埋條蕃茄,跟住某水族舖嘅老闆教我用蒜汁浸糧+密d換水,結果,不出一晚,2條魚嘅白點都退咗一半,我覺得幾有效,所以想分享吓,我會再繼續監察情況=]不喜勿插!

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

醫白點最有效係落銅!
CHING既方法係引條魚食多D,增強魚對抗白點既能力,但白點虫依然留係缸入面
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2012-3-29 12:44
醫白點最有效係落銅!
CHING既方法係引條魚食多D,增強魚對抗白點既能力,但白點虫依然留係缸入面

因為我個缸有軟體,所以我先覺得咁有效=]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ycpw13 發表於 2012-3-29 12:46

不是話你唔得, 我都想你D 魚好, 不過白點的規律是寄生蟲成熟之後離開宿主, 之後過兩日週期到了又會番新找回宿主, 而且爆發得比之前更厲害的.

希望你可以成功啦~

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

ycpw13 發表於 2012-3-29 12:46

有軟體最好捉魚出來醫
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

Professor 發表於 2012-3-29 12:50
不是話你唔得, 我都想你D 魚好, 不過白點的規律是寄生蟲成熟之後離開宿主, 之後過兩日週期到了又會番新找 ...

我會繼續留意,but thx!=]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ycpw13 發表於 2012-3-29 13:10
我會繼續留意,but thx!=]

我之前都用盡所有方法都攪唔清, 最後只好開多個FOT  (又俾多個理由自己整多個缸, 嘻嘻)  

祝你成功!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

G-force 發表於 2012-3-29 13:20
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1301&extra=page%3D1

???

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ycpw13 發表於 2012-3-29 13:47
???

師兄入唔入到條link?

G-force 發表於 2012-3-29 14:47
師兄入唔入到條link?

入左..then???

ycpw13 發表於 2012-3-29 14:49
入左..then???

個主題係咩?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

G-force 發表於 2012-3-29 14:57
個主題係咩?

哈............佢咁問.我笑左.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

銅係最好~~~有手尾跟就唔好LA~~

Usa殺菌水啦,但份量用一半先,因落多左,好易殺死魚,

最佳新人 論壇元老

用Aqua Medic (AB) Pointex 白點藥得唔得呀