海水領域 SeaFishZone

樓主: kkleung
打印 上一主題 下一主題

可令魚缸水降温 [複製鏈接]

我係小朋友,今年13歲

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Galaxy 發表於 2013-6-21 18:51
停用潛水泵又要停埋造流,啲魚咪好辛苦?唔停好過停,比多千幾蚊買部水冷好過!

對呀

最佳新人 活躍會員 論壇元老

1201150 發表於 2013-6-21 19:08
師兄,你是指正常發熱,再加上我買大左泵(又或者水體吾夠);還是指我個泵有問題、過熱?

正常發熱

最佳新人 活躍會員 熱心會員

1201150 發表於 2013-6-20 13:54
我40”FOT , 現在只開PJ 11000 已令水溫由26度(室温)上昇至31度,用緊PJ 的師兄比D意見,這是否正常 ...

我也是40" FOT,但用的是 Eheim 1262 80W,比起PJ11000 125W,低了三分之一強,加上化氮 AB 泵 33W,也只得113W,平常日間最高室溫約30-31度,若開冷氣,魚缸水溫大約29度,雖然沒用水冷,近百魚兒幾年來也可安然渡過.

最佳新人 論壇元老

1201150 發表於 2013-6-21 17:17
加左6”吹都俘31度,再加多把6”風扇估計都係差吾多(我吹沙缸上水尾倉)

理應可降兩度...............