海水領域 SeaFishZone

查看: 104849|回復: 399
打印 上一主題 下一主題

VS的人級收藏   [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主

收藏原因:<自己覺得靚>
分享原因:<小弟原來以為鈕扣飼養容易度比較低,但事實並不如是,藉此公偖同好,希望大家都可以係珊瑚世界找到水底寶石,添加人生色彩>
收藏途徑:<周圍買,本地外國都有;周圍換>
收藏心態:<從來唔係鬥多之爭,亦唔係有貴買貴>
開始歷程:<我都係俾班友仔毒咋!!!,有份既你自己對號入座>

首先,我唔會開網上店,唔好問我買賣事宜;交換呢.......夾人緣吧

鈕扣名字,其實只用來認樣,有名冇名既扣我都會收藏,不過有名既較容易同人講,上網搵資料都容易很多.
大大小小的鈕扣,飼養方法大同小異,其獨特地方就係玩顏色,養好顏色唔係必然,有時可以養到變種,得你自己擁有,幾巴閉!
因為每人器材不同,飼養習慣不同,只有睇見鈕扣顏色和型態才知道養成幾好.

留種....呢樣好重要,幫人亦可幫自己,所以要不斷到處留情,先長玩長有

希望毒引多啲魚友出嚟,獨樂樂不如眾樂樂,喜歡獨樂可找伍姑娘

我的水質:
SG: 1.023~1.024; Temp: 26; NO3: ~5ppm; PO4: 0.0X Mg: ~1300; Ca: ~400; KH: 8~9; pH: 8.0

我係廁所友,一濾(炭綿)就車
近排用返phosguard,貪佢又快又平,我知有壞處,用咗好過唔用,又如何?
以前滾豆,現專用通心粉,成效有待觀察
間中會用下活性炭,蛋白包
Maxspect R420R 160W 16000K

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

沙發

Protopalythoas
Captain America #57
Nuclear Green #12
Nuclear Death #251
Purple Death #45
Frostbite #259

Zoanthus Gigantus
Midori Magic PE #180

True Red PE (TRPE) #45, #257

Blue Agave PE #267

Happy PE #275

Magician

Marshian PE #295

Red Devil PE #352

Cherry Charm #355

Green Stardust PE #356

Rainbows (Palythoas)

Candy Apple Red #172

Candy Apple Green #66

Candy Apple Orange #351

Bowser #301

Purple Orchid

Palythoas

Peacock #66

ChongBong  #121

AOG

TropicThunder

ArmageddonNXT Gen

Mohawk #264

Fangbanger #176

Sakura #190

Everburners #258

Sunny D’s #

God Of War #354

Zoanthoas

KO's Nightmires #221

Johnny pumpkin seeds #32

Jendub’syellow Jackets

Lazer Lemons #46

Pinwheels #227

Radioactive Dragoneyes #219

ArcticInfernos

LA Lakers

PHE RedRing

Ultra Sunflowers #198

Gorilla Nipples #33

Eagle eyes

Kaleidoscopes #25

Reverse Gorilla Nipples #51

Safecrackers

Blue Safe Crackers #50

Teal Rings #176

Emeralds of Fire

Oxides

Hemlocks #15

Dreamweavers #213

Rastas #238

Black Hole Sun #255

Lite Brite #291

Deep Water Zoas

Yellow Jawbreaker #58

Indo zoas #171

Tutti Frutti #181

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

板凳

個人心得:
美其名心得,其實係試驗結果,大家當參考或睇完就算,或者從中找到答案也不定
水質=>曾試上KH=12一段時間,鈕扣沒有問題;低過7會溶掉
      =>水溫29度,鈕扣快速生長,冇事; 水溫24度,生長係慢些,我長期KEEP住26度左右
      => PO4影響鈕扣開,鐵一般事實,亦影響紅色鮮明度
      =>NO3需要2~3ppm,就上到10都唔會溶,但容易有苔生長在扣身,令扣唔開致死
      =>鈕扣本身較喜愛有機浮物,水太乾淨不合適      =>pH對顏色有影響,過低會啞色,鬚亦較短
光照=>藍扣放暗位?唔一定,放底層還好
      =>短時間大光照(~4小時)就大頭些,12小時藍光就冇走雞,長開月光燈
      =>太多光照會引致"走色",例如MAGICIAN內芯閃點變暗
      =>鈕扣對光其實要求不高,扣身拉長我不覺得關光源問題
      =>420nm光源,助長怪苔,唔好照咁耐,但幫助出色
水流=>大流就長鬚,由上而下既水流就最好(送食物入口嘛)求
      =>玩埋做浪更加理想,對鈕扣捕食有幫助
餵食=>餵濃縮珊瑚糧,肯定幫助生長,如輪蟲綠水,有高手自制珊瑚糧呢(蘿蔔,蛋黃,西蘭花,蝦.....)
      =>其實剩食"光"都可以養到,多落人工飼料會壞水
      =>餵食後,有月光燈比較好,所以我通常熄燈前餵食,關掉化氮成晚
補品=>每日落濃縮錪,以為對軟體好,生長快啲,查實唔係,鈕扣成日有苔生,妨礙開頭,繼而........縮,小心份量
      =>唔落錪,鈕扣會唔會唔開?都係咁開啫
      =>落維C令鈕扣唔開變開?魚街產品一定唔得,另一類高濃度就唔知,成本會很高
      =>Iron鐵可以增綠色
      =>Boron硼可以增紅,橙色
      => Potassium鉀可以增藍,紫色
      =>Carotene胡蘿蔔素可以增紅橙黃色
      =>Magnesium鎂增葉綠素胞,繼而增強自身製造螢光蛋白能力
急救=>件扣唔多開,攞出嚟浸濃縮錪,放大光照,會有幫助
      =>鈕扣唔開成兩個星期,仲係硬身都有得救,立即換大水係最快最見效方法
      =>雙氧水可除青苔,份量同時間要控制得宜
      =>啡苔或紅苔我只會用牙刷
其他=>細種的確比大種難玩,由其台灣扣
      =>DIP: 每次新扣入缸前,一定要用coral cleaner;另細種連石可以浸淡水幾分鐘

關於鈕扣參考資料(外國網站)
大種細種類之鑑別 http://www.saltyunderground.com/article_info.php?articles_id=52
鈕扣名子資料庫 http://zoaid.com/index.php?module=Gallery2&g2_itemId=15&g2_page=1

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
留個位學下野先
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

我留名睇好野∼

其實更想你都開店。。。
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

講得好啱,貴唔一定靚,普通eagle eye,watermelon已好正!
名其實真係方便交換,但了解名背後意思,有部份更了解人地生活文化,另一趣味

我瘋狂,所有都想知
網店
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

版主

馬記廁所友

大家睇嚟想睇我出醜多

vsvs 發表於 2013-6-19 12:33
大家睇嚟想睇我出醜多

唔好咁講∼大家分享下先有野學,我欣賞你唔會將D野收埋
多D人認識鈕扣係好事
網店
facebook

版主

馬記廁所友

kfd 發表於 2013-6-19 12:38
唔好咁講∼大家分享下先有野學,我欣賞你唔會將D野收埋
多D人認識鈕扣係好事

其實唔多唔少都係"演野",不過做得好又何妨?!
我死唔信每個魚友喜歡自獨欣賞
玩家角度看,越多"同伴",越玩得興起

你快D比我睇你D收藏,交換交換
網店
facebook

版主

馬記廁所友

NUCLEAR GREEN [protopalythoa]
-中光
-細流
-生速:超慢/慢/一般/
-難度:/難

-特徵/特點: 爆燈螢光綠色,頭又大,藍燈下必搶眼

版主

馬記廁所友

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-6-19 11:40
留個位學下野先

留錢仲好

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

版主

馬記廁所友

HEMLOCK [zoanthus]
-細至中光
-細至中流
-生速:超慢/慢/一般/
-難度:/難

特徵: 黑底一粒橙

最佳新人

你收收埋埋嗰d都未睇到

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

vsvs 發表於 2013-6-19 13:23
留錢仲好

你要幾多
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

garman 發表於 2013-6-19 19:50
你收收埋埋嗰d都未睇到

病緊,俾啲時間我休息下先

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

繼續唔好俾佢停