請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8912|回復: 27

請出手相助 [複製鏈接]

我個缸係30“背漏,用緊nj1700,尾倉水位成日唔夠高,出水喉究唔究就噴啲氣泡出嚟,要成日加水……加得多得制嘅話,主缸就會爆水……好煩,其實我個上水泵太大定過細,點可以解決??
另外,如果我頭倉加咗綿嘅話(約兩至三快),就會係咁,如果頭倉無加綿就無事,但本人想起頭倉加綿覺得係可格走多餘嘅食物或垃圾……

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

係唔係尾倉玻璃太矮呀
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

你尾倉行緊兩隻泵喎,正常黎講30”背滴尾倉Nj千七L過細,但睇圖你上面果隻泵比水冷用幾多L,噴泡係化氮問題多你試下唔開化氮重有無泡噴出黎,背滴係咁架喇要成日加水架,你兩隻上水泵在尾倉抽水緊係水位低喇,頭倉棉好左水加緊換棉

你可以唔洗放幾塊綿係頭倉、因為d綿塞左頭倉就會去唔切水!令到尾倉無水!如果想格得好d、可以兩至三日換一次綿就得!

我係wingk960 發表於 2013-6-23 23:55
係唔係尾倉玻璃太矮呀

咁我又唔知算唔算矮喎……

Gn_km 發表於 2013-6-24 00:14
你可以唔洗放幾塊綿係頭倉、因為d綿塞左頭倉就會去唔切水!令到尾倉無水!如果想格得好d、可以兩至三日換一 ...

而家基付每晚都要洗綿…!!
如果頭倉唔放綿,可以放起邊倉?定或者頭倉落少啲環,加多啲綿?!

evolution 發表於 2013-6-24 00:04
你尾倉行緊兩隻泵喎,正常黎講30”背滴尾倉Nj千七L過細,但睇圖你上面果隻泵比水冷用幾多L,噴泡係化氮問題 ...

我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大啲嘅上水泵,會唔會更加快出晒啲水,更加回唔切??
嗰個係for水冷用,水冷起第二倉出水,有無問題?!

咁我起入水位應該放咩可以格到啲烏joe野,又唔阻水嘅呢??

論壇元老

angus812 發表於 2013-6-24 01:27
我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大上水泵,會唔會更加快出晒水 ...

你個缸幾多L水,長闊高?水冷個上水泵用幾多L,你頭倉頂放一層白棉跟住下面全部環?

尾倉換一個泵去第二倉就會好好多

你可以頭倉抽起d環加多d綿都得、但有無試過頭倉淨係放一塊綿格先、過幾日先換塊新綿!同你洗舊綿再用都唔會洗得乾淨架!因為舊綿已經塞左!寧願幾日換一塊新綿仲好!

angus812 發表於 2013-6-24 01:27
我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大啲嘅上水泵,會唔會更加快出晒啲水 ...

你可以試埋係二倉放水冷既上水泵、之後水冷條出水喉放落尾倉都會好d!

影幅頭倉相黎睇下, 可能落得太多白綿阻水

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

簡啦..

Newjet 可以較到最細..

如果都係唔得..

可以自己整個閘街係上水喉~

唔駛理個泵...我呢個方法用左2年都好正常

evolution 發表於 2013-6-24 02:39
你個缸幾多L水,長闊高?水冷個上水泵用幾多L,你頭倉頂放一層白棉跟住下面全部環?

30x16x16,水冷個泵就大陸仔2200,頭倉綿下全部都係環

sunman 發表於 2013-6-24 09:52

師兄,唔係好明……

sunman 發表於 2013-6-24 09:52

師兄,唔係好明……

Gn_km 發表於 2013-6-24 10:03
你可以頭倉抽起d環加多d綿都得、但有無試過頭倉淨係放一塊綿格先、過幾日先換塊新綿!同你洗舊綿再用都唔會 ...

原來係咁,唔怪之得我每次換新綿都無事

noriming 發表於 2013-6-24 11:26
影幅頭倉相黎睇下, 可能落得太多白綿阻水

upload唔到相……

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

30缸用千七 一d都唔大。冇咩可能乾水。最好影影成個尾倉三格睇睇。等d c 兄研究下。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/