海水領域 SeaFishZone

樓主: waterfisher
打印 上一主題 下一主題

想問下條一棟d鰭爛左成年都 無 好過 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

爛鰭,如果及時殺死細菌,不致於到骨,是有機會生返的。但如果爛到魚鰭底部見骨就太遲,唔會生返了。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

正如頭髮一樣,如果頭髮剪短左,係可以生返,但傷及髪根就生唔返道理一樣。

市面有好幾隻薬物醫爛鰭好有效,如TDC, paraguard, Triple Sulfa 抗生素等。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有點兒虐待 feel
暫時停賽

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

如果水質無問題,就算唔用藥都會自己好!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

G-force 發表於 2013-6-27 21:27
正如頭髮一樣,如果頭髮剪短左,係可以生返,但傷及髪根就生唔返道理一樣。

市面有好幾隻薬 ...

明的了,唔該晒!

魚網正一品乞兒

魚網騙子

咁樣衰蒸左佢算啦

Fizz 發表於 2013-6-27 23:34
咁樣衰蒸左佢算啦

咁既野都講得出嘅!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

waterfisher 發表於 2013-6-28 00:03
咁既野都講得出嘅!

你個缸幾大,器材用左幾耐!
係時候要升級了!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

請珍惜生命!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

waterfisher 發表於 2013-6-28 00:06
請珍惜生命!

條魚搶口嗎?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

試下西起佢養,等佢D鰭生番出黎,
生得幾多得幾多!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-6-28 00:16
試下西起佢養,等佢D鰭生番出黎,
生得幾多得幾多!

爛得咁勁.唔係咁簡單.照咁講.條魚本身體質都應該有問題..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-6-28 00:27
爛得咁勁.唔係咁簡單.照咁講.條魚本身體質都應該有問題..

我反而覺得條魚好掂,咁都未死,
可能仲有得救!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-6-28 00:30
可能仲有得救!

反而我覺得係唔知點救
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

只要條魚的骨針仲係到是可以生得返的!但是要有Q缸,因要浸黄粉一段好長時間,如你唔怕麻煩每日换水的話,都可以用Q桶。還有我想問你!你話試過用黄粉浸,咁浸了幾耐呢?

我係wingk960 發表於 2013-6-28 01:08
反而我覺得係唔知點救

怎麼都不做,一動不如一靜

ice28720 發表於 2013-6-28 07:39
只要條魚的骨針仲係到是可以生得返的!但是要有Q缸,因要浸黄粉一段好長時間,如你唔怕麻煩 ...

黃粉直落主缸咋

ybkwok 發表於 2013-6-28 00:30
可能仲有得救!

只有繼續觀察落去,睇佢點,因仲好生猛,打得食得

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

咁我想問吓,你下一步會選擇點醫條魚?或唔醫條魚呢?

可盡人事加強水質管理和黃粉,但好的可能性很低,主要可能原因是和你之前反缸有關,一般反缸有好多種情况,水質惡化最普遍阿摩尼亞,N02等上升,這對魚的傷害好大,比較強的魚如樓主 養左幾年老魚,就算逃迢過一命也傷透内脏,問題都會慢慢在曰後反影出來,就像這楝仔一樣。這是我的理解和分享。