海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

有事一問 [複製鏈接]

論壇元老

nickcw 發表於 2013-7-1 13:18
準備十足

誇獎了,我都是跟ching門的方法做,希望成功啦

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

knec0412 發表於 2013-7-1 01:07
tks,因缸細(24寸背滳,約80L水),加上用厠水,怕換得大多水質2變化,所以5敢換甘多。

我都係用厠所水,平常時每星期换五份一,水温高或魚有問題時會格曰换五份一。

90蚊有8kg化學鹽。。。您個缸得80L水。。。每星期換個三份一。。差不多夠您用足三個月啦。。。

論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-7-1 14:25
我都係用厠所水,平常時每星期换五份一,水温高或魚有問題時會格曰换五份一。

Tks Ching, 換水份量會作參考用,謝

論壇元老

jackbo 發表於 2013-7-1 14:38
90蚊有8kg化學鹽。。。您個缸得80L水。。。每星期換個三份一。。差不多夠您用足三個月啦。。。

Ching, 我想絕對5係$問題,只是想乜都c下用。我之前都是用鹽溝的,後期才改用厠水

廁所水雖則不穩定,但有魚所需天然元素.  我就每次加新魚時,先換水,隨即放魚入缸.
36x24x32吋 (海迪维

我都認同錢唔係問題、不過抽住袋幾Kg盬喺街度真係好甘

論壇元老

ws2811 發表於 2013-7-1 16:15
廁所水雖則不穩定,但有魚所需天然元素.  我就每次加新魚時,先換水,隨即放魚入缸.

Ching, 你又是用厠水?我每次加新魚前都冇換水呀,下次等我又試下,睇下會5會好D先,tks。
另外我每次換完水都會加海水素,希望令到D水有更多海水既原素(𣎴過都是心理作用罷)

論壇元老

calvin 發表於 2013-7-1 18:54
我都認同錢唔係問題、不過抽住袋幾Kg盬喺街度真係好甘

冇計,不過見到D靚魚係度游黎游去都是值得既