海水領域 SeaFishZone

查看: 5026|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手多問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
我過兩日諗住去買部單反相機,
所以想問下咁多位高手,因我係單反初哥,
經過一段時間資料搜集,自己諗住買canon牌子,
但body重諗緊....因為自己睇中兩部
一部700D,另一部60D,
700D就新出無耐,入門級,60D出左兩年幾,中階級,
早排自己都一路諗住700D,但近排60D減左價,而家個價同700D差唔多,
所以有d十五十六,先上來問下各位
呀!!!!!!!!重有去邊到買好?dcfever得嗎?
我覺得永成萬成都ok,不過fd話睇人開價
大家有無好鋪頭介紹?

論壇元老

沙發
我有上網睇過兩部機d規格,好似差唔多(我自己覺得)
所以先上來問下各位兩部邊部ok,我知好難話邊部得,
但當做下資料搜集

論壇元老

板凳
Draculas 發表於 2013-7-2 21:50
60D 價錢回落因為70D面世~~

其實如果你普通咁用....唔駛入中階機

係呀,今日公報左8月底出70D,$9XXX  body
咁我照計劃買700D啦
一講鏡頭又另一個問題......老友就叫買2手鏡....
但自己又怕出來交收中伏...我只係識普通check鏡頭
但我知玩單反就要有心理準備.......洗錢...
我而家諗住買Tamron 17-50 F2.8(A16)或Sigma 17-50 F2.8 HSM
大家有咩意見?不妨交流下
重有呢兩枝鏡頭大約咩價位,上網睇個價上落好大,想買新

論壇元老

地板
新手 發表於 2013-7-2 22:43
操控上.....60D好D

....呢樣有考慮過

論壇元老

dc wave信譽ok嗎?

論壇元老

monkey9981 發表於 2013-7-2 23:48
如果要相片質素不如考慮搵部二手5Dmark 2,靚好多