海水領域 SeaFishZone

樓主: Draculas
打印 上一主題 下一主題

CANON 70D [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2013-7-3 20:44
仲儲錢買6D既時候,又出部70d,
點追?!

一炮過買部1dx......唔駛追

50.8 幾舊水果支我有呀, 講漏咗.
腳架都有.

尋日都考慮 canon 70D , 另加 TAMRON 10-24MM (B001), 24-70MM (A007)

owen 發表於 2013-8-24 09:39
50.8 幾舊水果支我有呀, 講漏咗.
腳架都有.

其實你旅行既目的係咩先??

如果好似我咁為影相而去旅行~~咁你鏡頭可以換返質數高D既鏡

如果唔係.....只係為左留念既者.....咁其實你現有既器材都夠用

當然如果要影景+人像就要閃燈啦~~~

Draculas 發表於 2013-8-24 20:26
其實你旅行既目的係咩先??

如果好似我咁為影相而去旅行~~咁你鏡頭可以換返質數高D既鏡

都係留念.

不過依家影 ge 風景相, 唔知點解色好淡, 睇人哋果d 感覺實好多.
當然支天涯鏡冇防震, 我d 技術揸唔定, 又影響質數.

owen 發表於 2013-8-25 00:24
都係留念.

不過依家影 ge 風景相, 唔知點解色好淡, 睇人哋果d 感覺實好多.

未必係器材既問題放相上黎再研究

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

tamron 28-200mm 天涯鏡 我都用過在 D90 到影相!我覺得d色唔夠原廠 kit 鏡色靚,偏向淺色d

咁不如買枝24-105,話哂係紅圈

尋日去百記睇過, 都係決定 70D(考慮要唔要 KIT 鏡), 因為都係旅行用多, 唔好咁重本 6D.
*** 問埋百記收 450D kit set , 原來得 $650, 咁唔值錢 ka ***

另外計劃買鏡 :
1) TAMRON 10-24mm
2) TAMRON 24-70mm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

owen 發表於 2013-8-26 10:04
尋日去百記睇過, 都係決定 70D(考慮要唔要 KIT 鏡), 因為都係旅行用多, 唔好咁重本 6D.
*** 問埋百記收 4 ...

$650 賣比我好過啦
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

阿峻 發表於 2013-8-26 10:59
$650 賣比我好過啦

我以為賣到千幾蚊.

owen 發表於 2013-8-26 12:35
我以為賣到千幾蚊.

我見dcfever班二手佬標$2000左右
你可以放上去 mark $1500左右
應該有人要

阿峻 發表於 2013-8-26 12:45
我見dcfever班二手佬標$2000左右
你可以放上去 mark $1500左右
應該有人要

有咁高,  thx. 去睇下先.

$1800 都冇人要.

請大家不要再婆婆媽媽,甚麼這部機貴幾千,但 ISO 多一級,那一支鏡頭貴了五百,但有防震,計來計去都未買到。一步到位,要買就買最貴最好最齊全,這才是真正的豪氣干雲!所以各位豪氣大客們,這個來自 Map Camera 的全攻略套裝就最適合你了,直接付款吧!這套 Canon 攻頂裝全套盛惠 10,000,000 日元,兌換港幣「只是」77 萬左右,看吧,其實不太貴喔!XD

包括的器材如下︰EOS-1D X、EF8-15mm F4L Fisheye USM、EF16-35mm F2.8L II USM、EF17-40mm F4L USM、EF24-70mm F2.8L II USM、EF24-70mm F4L IS USM、EF24-105mm F4L IS USM、EF28-300mm F3.5-5.6L IS USM、EF70-200mm F2.8L IS II USM、EF70-200mm F4L IS USM、EF70-300mm F4-5.6L IS USM、EF100-400mm F4.5-5.6L IS USM、EF200-400mm F4L IS USM Extender 1.4×、EF14mm F2.8L II USM、EF24mm F1.4L II USM、EF35mm F1.4L USM、EF50mm F1.2L USM、EF85mm F1.2LII USM、EF135mm F2L USM、EF200mm F2.8L II USM、EF200mm F2L IS USM、EF300mm F2.8L IS II USM、EF300mm F4L IS USM、EF400mm F2.8L IS II USM、EF400mm F5.6L USM、EF500mm F4L IS II USM、EF600mm F4L IS II USM、EF800mm F5.6L IS USM、EF100mm F2.8L Macro IS USM、EF180mm F3.5L Macro USM

owen 發表於 2013-8-26 13:34

$1800 都冇人要.

$1800難d了

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=2101597

Draculas 發表於 2013-8-26 23:30
請大家不要再婆婆媽媽,甚麼這部機貴幾千,但 ISO 多一級,那一支鏡頭貴了五百,但有防震,計來計去都未買到 ...

包唔包送貨 ?

owen 發表於 2013-8-26 13:34

$1800 都冇人要.

留返自己用

改做IR 都幾過癮

owen 發表於 2013-8-27 09:13
包唔包送貨 ?

先過數俾我......我會雙掛號寄去你屋企