海水領域 SeaFishZone

查看: 12440|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

CANON 70D [複製鏈接]

樓主
我都考慮緊, $8500 . (現有450D)
9成旅行用, 加 d乜鏡好 ?

沙發
Draculas 發表於 2013-8-22 23:33
有咩鏡係手?

kit 18-55mm , tamron 28-200mm 天涯鏡.

板凳
ice28720 發表於 2013-8-23 10:59
影唔影蟲呀?

去旅行影風景多.
RT 都會影.

另外想問下, 450d 升上 70D, 又係 APSC. 會唔會多此一舉呢 ?
再上 6D 就付出多$一萬.

地板
50.8 幾舊水果支我有呀, 講漏咗.
腳架都有.

尋日都考慮 canon 70D , 另加 TAMRON 10-24MM (B001), 24-70MM (A007)

Draculas 發表於 2013-8-24 20:26
其實你旅行既目的係咩先??

如果好似我咁為影相而去旅行~~咁你鏡頭可以換返質數高D既鏡

都係留念.

不過依家影 ge 風景相, 唔知點解色好淡, 睇人哋果d 感覺實好多.
當然支天涯鏡冇防震, 我d 技術揸唔定, 又影響質數.

尋日去百記睇過, 都係決定 70D(考慮要唔要 KIT 鏡), 因為都係旅行用多, 唔好咁重本 6D.
*** 問埋百記收 450D kit set , 原來得 $650, 咁唔值錢 ka ***

另外計劃買鏡 :
1) TAMRON 10-24mm
2) TAMRON 24-70mm

阿峻 發表於 2013-8-26 10:59
$650 賣比我好過啦

我以為賣到千幾蚊.

阿峻 發表於 2013-8-26 12:45
我見dcfever班二手佬標$2000左右
你可以放上去 mark $1500左右
應該有人要

有咁高,  thx. 去睇下先.

$1800 都冇人要.

Draculas 發表於 2013-8-26 23:30
請大家不要再婆婆媽媽,甚麼這部機貴幾千,但 ISO 多一級,那一支鏡頭貴了五百,但有防震,計來計去都未買到 ...

包唔包送貨 ?