海水領域 SeaFishZone

查看: 10751|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

有人用捷宝 DC-10000 上水嗎? [複製鏈接]

樓主
可以分享下嗎??
thx

最佳新人 論壇元老

沙發
同WAVELINE一樣. 真係要用要買多一隻做士啤, 壞左就立即有泵可以換.
係咪都咁易壞, 我寧願用1隻WAVELINE的價錢買2隻捷寶.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
捷寶係WAVELINE代工廠,但用料好似有少少差別
剩講個4粒螺絲已經不一樣
我用WAVELINE DC5000成年,AC3000半年都未有問題
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
我只wl 6500 用左4個月屎左

另一只wl 6500 用左8個月無事

之後幫化淡換支 jb dc10000 落去 幾好 唔錯

我對比過。。99% 一樣,系螺絲唔同,上面d 貼紙,機身用料。 一樣

但jb 同 wl 已經分裂,wl pump 已經停產,我只ac6500 都未知可以點搞。 上面hh 代理講的

所以現在淘寶hh 化淡已經斷貨,未肯定幾時翻貨。

wl 準備出二代,穩其他代工。

wl 已經有dc 4000 dc 6000係市面賣緊,不過唔知邊間代工

就係聽過唔知WL 易壞定捷寶....不過台灣果邊話佢地用平價火牛做成, 換左就OK....

但有人話開盡會好似飛機起飛咁嘈又有人話靜....  所以想問下香港呢邊魚友係嘈定靜先  

如果唔嘈就去淘寶 買隻玩下...

我用緊,唔覺得區吵播。。 只聽到化淡吸氣聲

我已經換左工業牛 原裝只牛我無用過

最佳新人 論壇元老

絕對靜, 放心. 但死亡率好高, 放假長期外出真係要小心D.(買隻後備, 隨時叫人換)

nickdo 發表於 2013-7-3 21:23
絕對靜, 放心. 但死亡率好高, 放假長期外出真係要小心D.(買隻後備, 隨時叫人換)

係死牛定死PUMP @@? 我自己有隻上水用緊...不過得3000L/HR...太細所以諗住換隻有變速試下......

最佳新人 論壇元老

無研究佢死咩野, 你用緊幾大個缸啊???

我測過我隻捷寶DC10000, 第一格用電量係27w, 如果如圖出到五千幾L/H, 真係幾高效能.
但好驚佢會死(我仲用落水黎推水冷). 諗緊轉新版紅龍RD3. 又話者買GHL mon住就唔怕泵壞左都唔知...

36*18*30   落水係1"2   行第1 格應該 頂到...
台灣果邊話第4 格起開始會震得勁..@@落水推水冷既話個流速咪好快囉..@@....
我見水冷說明話用1000L- 2000L 推...所以用左個細PUMP 2000L 推水冷

同呢隻價錢平好多吧...呢隻人仔都係510 @@"

最佳新人 論壇元老

我行2支下水, 所以無問題.
隻泵高轉速係有少少高頻聲, 不過都係好細好細, 開左櫃都未必聽到, 要哄埋去少少先知.

nickdo 發表於 2013-7-3 23:38
我行2支下水, 所以無問題.
隻泵高轉速係有少少高頻聲, 不過都係好細好細, 開左櫃都未必聽到, 要哄埋去少少 ...

I SEE
THX

最佳新人 論壇元老

waveline水泵厂家已经承认有问题,厂家为什么不召回呢
http://www.cmfish.com/bbs/forum. ... &extra=page%3D1

三思三思....

nickdo 發表於 2013-7-4 15:28
waveline水泵厂家已经承认有问题,厂家为什么不召回呢
http://www.cmfish. ...

果隻係ac pump....
同昨晚訂左了...  .......等我整個開箱文算啦...

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

初出AC泵的確有問題,AC泵唔用牛推,DC才要
其實上水用調速作用不大,換水時有少少用
另外DC10000要用1"上水喉
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

WO, 剛剛差不多半年, 返來這裡寫試用報告....
前一至三格 佢好安靜.....去到第四格就會有嘈音, 都幾大聲(關櫃門都明顯聽到.... )(有人話可能係喉管細做成, 但我已經1吋上水, 1出2 後才收細到8分)

其他都冇咩問題, 不過耐用度就成疑......
因為我果隻今日都死左, 用了約半年多 ,而死因不明,但應該係主pump 問題,  火牛正常, 控制器正常,
而壞既情況係插電後動一下就停止運作, 拔電後再開也是這樣....

現在SEND 返大陸睇下果邊肯唔肯整....  

不過呢隻PUMP 的確很平, 現在450人仔就有交易, 其他大廠同樣流量的水泵要2XXX吧, 所以它的確很平

都係同返NJ/PJ好過

而家用緊DC10000開2格,無咩問題,又慳電,一隻PJ,頂4隻JB,我寧願買多隻做spare!
再驚嘅,買隻AC,我之前用隻AC5000,用左2年都無壞