請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: TimTim

[分享] sps珊瑚著色指南     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

本指南由reef builder會員Shadowramy所寫,我睇完覺得幾好, 想同大家分享下。呢個指南會教你點樣keep sps珊瑚。它解釋了你可以做些什麼黎影響珊瑚的顏色。
注意:  係睇之前,你必須要對keep sps珊瑚有基本的了解,我假設你已經滿足了最基本 - 照明,水流同水質既要求。

黃色

(pic from RC)
基本上,如果你想養sps,我會建議用黃色的鹿角開始。因為黃色係最易keep既色,如果你可以keep得到幾個月都仲係黃色,你個缸應該準備好,可以加其他色既sps。黃色好睇no3和po4既水平(當然,咩色既sps都要低N,低P,先會keep得靚)。所以如果黃色都唔掂,其他色都唔使諗住。想減no3和po4可以用碳,Rowa,又或者勤換水,等等。

綠色

(pic from RB)
綠色係第二種易keep既色。通過添加鐵就可以keep到。係加鐵個時要小心,因為鐵也會加速苔藻既生長,這亦是為什麼你首先要keep到黃色先加綠色(N和P低有鐵都唔會爆苔)。
如果綠色sps開始變啡,又或者淡色。我會開始每50加侖加1滴(作者用kent鐵添加劑,但鐵就是鐵,用咩牌子都得),每週兩次,要注意顏色變化同苔藻的生長,直到綠色出番,黃色sps表面顯示一層綠色的光澤(不是實的的既綠色,係一層綠色的微光)。咁就岩岩好。
請注意,過量的鐵會令珊瑚組織變深色 (黑),又或者爆苔。發生這種情況時,表示你已經添加了過多的鐵。要立即停止再加,並可能要換換水。記住養珊瑚既王道,就係做咩都要慢慢來。

藍色

(pic from reef2reef)
補充碘同鉀主要是keep藍色,但我發現對紫色都會有影響。幾時要加藥?當藍色變淡就係時候要加碘化鉀。同樣地,使用黃色作為指標,黃色的珊瑚表面有綠色微光就可以停止投藥。

紅色卅粉紅色

(pic from soutassaltwater)
補充鉀(唔係碘化鉀,係鉀)主要用黎keep紅色和粉紅色的Montiporas(瓦片),Pocilloporas,Birdsnest(雀巢)。如果你用緊既係高鉀珊瑚鹽,定期換水就已經足夠,不需要特登買補充劑。
幾時要加?你可以使用你的瓦片做指標。當瓦片生得慢,淡色灰色,收花個時,就好有可能係唔夠鉀。其他粉紅色sps變成淺啡色,又或者變得蒼白都可能係唔夠鉀。長期唔夠鉀仲會引致燒底。但係要小心,加過量亦可導致燒頂!

紫色

(pic from aquacon)
也許最難的keep既色,因為有好多因素都會影響紫色。
首先是水體透明度,要好清既水先keep到靚紫色。通常都要加碳和濾襪,或者好似作者用生物過濾器,以海綿和其他濾食性動物保持水質。 海綿可以過濾大量海水雜質,從而提高水體透明度。Zeo的sponge power係好好既海綿飼料。
增加水的透明度,首先會影響角頂,而不是成件角。作者見過nana有好紫既角頂,但個底仲係啡啡淡淡。咁就代表有其它參數影響底部的紫色。
第二是照明。從觀察所見,紫色似乎需要420-440nm的光譜,係actinics和20K鹵仔都會有。ATI Blue+, Giessman Actinic,或20K鹵仔(Radium, XM 20K)。
第三,就係補充碘同鉀(見藍色和紅色/粉紅色部份)。同樣,請先確保你既綠色同黃色都係咁出色。而你的藍色sps應該是有光澤同夠深色。而加碘亦會有助燒頂問題。

最佳新人 論壇元老

各位c兄不如都分享下心得, 共襄善舉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

最佳新人

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-10 20:28

學到野,d 角唔屎啦

出色吖

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2013-7-10 20:46
學到野,d 角唔屎啦

出色吖

你D變曬屎色
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-10 21:36
你D變曬屎色

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-10 21:36
你D變曬屎色

明明系你果d

最佳新人 熱心會員 論壇元老

我個垃圾缸已經變晒屎色啦
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

論壇元老

∼學下野∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

永遠新手

論壇元老

好有用既資料

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

試緊增藍

我試驗過加過量硼來出紅色,紅色系的確在兩星期內變得更紅,但像斐濟貓爪卻有了紅身。有件紅貓骨估計因為硼元素過量導致頂部燒頭了。