海水領域 SeaFishZone

查看: 8481|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

十字銅藥是否會過期? [複製鏈接]

樓主
如題, 有無師兄試過因為銅藥已買左1,2年, 再拿出來用失效?
即係落銅後量度到大約0.5ppm, 但白點幾日都唔清 ...

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發

板凳
Ching, 但銅藥個樽好似無標日期?
另外, 咁既情況下應該全換水再落新銅藥?

最佳新人

地板
高手仲要問銅藥???

最佳新人

kenny 發表於 2013-7-11 11:37
Ching, 但銅藥個樽好似無標日期?
另外, 咁既情況下應該全換水再落新銅藥?

師兄:銅藥沒有期限的你應該,用銅未達標的

小文 發表於 2013-7-11 12:11
高手仲要問銅藥???

Ching, 我邊度係高手 = =
我用同一樽藍十字, 以前落到去大約0.35就可以清白點了, 近期入左幾條新魚, 有大白, 我已不斷加到去0.5ppm, 但白點已經有4,5日了還未清, 先會懷疑銅藥會唔會有限期!

最佳新人 活躍會員 熱心會員

我都係用藍十字,買左年半,還是可以殺到白點,有無期限我就唔知、你個缸有無沙底?有影響準確度、

我都同kenny師兄一樣明明夠銅,但都殺唔清白点!不過再過一星期,白點就開始退了

睇下d白點文章先啦...
銅唔係用黎殺魚身d白點
白點食飽係唔係都會離體, 問題係之後會繁殖完再上魚身
銅就係殺離體後, 上身前既白點

聽聞液態銅較容易變壞,我自己有需要用時才配製.

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

通常我會放系雪柜

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

液態銅藥應該唔會變質的,放得太耐最多都係蒸發小許水份而另到銅藥濃度高了少許。我有已前有支流酸銅加福耳馬林,存放了差不多2年,都係咁用和都係咁勁!1滴 for 4L 水 在Q桶内殺白點,易過借火!有時仲驚落藥份量勁過頭 Q死條魚 tim!

Zeta 發表於 2013-7-11 22:58
睇下d白點文章先啦...
銅唔係用黎殺魚身d白點
白點食飽係唔係都會離體, 問題係之後會繁殖完再上魚身

Ching, 呢點好清楚!
就係見條魚身上有白點之後落銅, 隔一兩日條魚白點少或者唔見晒(以為OK左), 但過一日又有新白點上身;
測銅試劑已用seachem(唔知有無記錯名, 海X世界百幾蚊個隻);

我依家的銅濃度已經去到0.5ppm, 但照計就白點成熟後會脫離魚身, 在水中會俾消滅; 但魚身上又有白點覆發, 因此先會有個疑問, 十字銅係唔係會過期0者 = =

希望多D師兄可以分享下經濟, 討論下!

calvin 發表於 2013-7-11 20:23
我都同kenny師兄一樣明明夠銅,但都殺唔清白点!不過再過一星期,白點就開始退了

Calvin Ching, 我依家都係繼續觀察緊, 已經差唔多一個星期了, 但白點還是存在!
如果再唔得就買支新十字銅試下有無改善

多謝你既心得分享! ^^

peterleung 發表於 2013-7-12 08:53
聽聞液態銅較容易變壞,我自己有需要用時才配製.

我以前都會Q魚再入缸, 後來用慣左銅藥就新魚都直接入缸, 一直都控制到銅既份量而殺清白點; 由於支十字銅我用左差唔多兩年了, 而且今次出現呢個奇怪現象先POST出來俾Ching們討論下!

Peter Ching 我都有睇你POST的文章, 你用銅既經驗是非常豐富! 勁!!!

kenny 發表於 2013-7-12 10:42
就係見條魚身上有白點之後落銅, 隔一兩日條魚白點少或者唔見晒(以為OK左), 但過一日 ...

白點在患魚體表上時隱時現,皆因不同時間的成熟期,未熟時肉眼難以看見,本來見到後來不見是因為成熟脫離魚體,未成熟的到成熟時體積變大,所以用肉眼可看得到,總會在不同的位置上,這生態會令不熟識的新手,感到不安,藥物只在白點生命周期,有說十四天,亦有說廿八天的,便會因在水中浮游便給藥物殺掉,在魚體上未成熟的幼蟲,受患魚的分泌黏膜,得以暫時保存生命,所以用藥治理白點,要有耐心,新手大多驚慌失措,胡亂補藥,弄巧反拙,造成重大損失.

peterleung 發表於 2013-7-12 11:25
白點在患魚體表上時隱時現,皆因不同時間的成熟期,未熟時肉眼難以看見,本來見到後來不見是因為成熟脫離魚體 ...

嗯嗯! 好認同, 所以都係夠濃度就停, 繼續觀察中 ...

kenny 發表於 2013-7-12 10:52
我以前都會Q魚再入缸, 後來用慣左銅藥就新魚都直接入缸, 一直都控制到銅既份量而殺清白點; 由於支十字銅我 ...

我初時使用銅藥都是一知半解,後來看到美國魚藥廠NFP(比藍十字還早十年成立的公司)有關硫酸銅的論述,變得更有信心,自2008年開始,一直沿用他們指示的方法,自行配製銅藥.
至於銅藥有效期的探討,臺灣魚友於網上發貼,正在熱烈討論中,中間帶來不少知識,值得一看.

peterleung 發表於 2013-7-12 11:33
我初時使用銅藥都是一知半解,後來看到美國魚藥廠NFP(比藍十字還早十年成立的公司)有關硫酸銅的論述,變得更 ...

Ching, 可否PM條link給我?

kenny 發表於 2013-7-12 10:42
就係見條魚身上有白點之後落銅, 隔一兩日條魚白點少或者唔見晒(以為OK左), 但過一日 ...

sorry我無quote清楚, 其實我講緊8樓師兄