海水領域 SeaFishZone

查看: 2706|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

RT轉F0T一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,想請教一下,因小弟初時想養珊瑚,故只用生物石開缸,沒有環。如想轉F0T,落藥後生物石上的生物全死(明白),但D消化細菌會5會同時死哂呢? 如果會係咪重新開過缸好D呢?如5須要重新開缸,甘落藥後要幾耐要換水呢(因知道生物石D生物一死會好壞水)
另外知道要加生物環,想請問一下,係咪同時加落去,會快D有菌呢?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
新手路過試答如轉FOT生物石唔要, 重新開過缸好D, 加生物環

板凳

我個20"缸(背滴)....9成幾都係同石...養左10條魚....
只供參考
20"缸仔
魚仔有:黑小醜x1,小醜x1 ,美國石美人x1, 西非x1, 阿拉伯x1, 火背x1, 澳洲仔x1, 澳洲藍面x1, 藍圈x1

論壇元老

地板
Rolan_c 發表於 2013-7-16 00:15
我個20"缸(背滴)....9成幾都係同石...養左10條魚....
只供參考

甘請問ching有冇用環同落薬呢?tks

好簡單姐!首先買反夠份量既環,環石都要,開好水環落先(水一定要已除氯或打氣一晚),(放石,開燈、打氣),放支Bio Digest, 隔3,4個鐘,可以放兩條毛仔落去,可以既話買個奶咀比毛仔玩下(如果落葵既話,加反支化氮)! 等缸水定,你可選擇用生石又得,死石又得,用珊瑚骨都得 (落藥既話就唔養得葵啦)

knec0412 發表於 2013-7-16 00:26
甘請問ching有冇用環同落薬呢?tks

有落,而家用白點鬥緊
20"缸仔
魚仔有:黑小醜x1,小醜x1 ,美國石美人x1, 西非x1, 阿拉伯x1, 火背x1, 澳洲仔x1, 澳洲藍面x1, 藍圈x1

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

你可以將生物石攞出嚟晒幾日便可,同時睇吓有無師兄將現有嘅環分俾你?如有,便可快些養魚!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

skimmer,你仲話新手?大大大師兄!

論壇元老

Galaxy 發表於 2013-7-16 13:13
你可以將生物石攞出嚟晒幾日便可,同時睇吓有無師兄將現有嘅環分俾你?如有,便可 ...

Tks ching

Galaxy 發表於 2013-7-16 13:13
你可以將生物石攞出嚟晒幾日便可,同時睇吓有無師兄將現有嘅環分俾你?如有,便可 ...

從新黎過都幾好一個方法
20"缸仔