海水領域 SeaFishZone

樓主: 飛仔
打印 上一主題 下一主題

FOT轉RT,右清缸到完成N-cycle 記錄 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
look forward to ching's nice RT

最佳新人 論壇元老

沙發
ching個魚缸真係好靚, 好企理呀~

NO2 太高, 個人建議換下水. 因為對珊瑚同魚都唔係太好. 唔洗擔心會換走D菌, 因為佢地多數生左係石度.
同埋Ca440如果係軟珊瑚唔洗咁高, 400就得. 有400-420對lps sps都已經ok.

最佳新人 論壇元老

板凳
CHING慢慢黎 唔使急, RT咩要慢, 最難個一關係等待

最佳新人 論壇元老

地板
飛仔 發表於 2013-7-25 17:39
未完成N-cycle,可以換水?
NO2高,未完成N-cycle正常,唔係要等佢自己慢慢回落咩?
唔該師兄

如果無生物可以唔理,不過有生物就唔好太高,唔係會有死傷。
n cycle未完換水無問題。最多只會慢d完,不過唔差得幾多。因為換左水都仲有no2,而正常完n cycle no2反正都會係零。

ching你個fot都咁靚,好期待你個rt~~~