海水領域 SeaFishZone

查看: 12192|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

良好水質既定義 [複製鏈接]

樓主
keung4k 發表於 2012-4-3 23:26
不過係想諗下, 數據好似OK, 但實質唔OK, 係咩原因

好簡單, 數據唔好, d水多數真係唔好, 因為連已知的原素都未好, d水點會好, 但數據好, 又唔代表d水真係好, 因為除左e+科技已知的原素外, 仲有未知的原素影響水質好唔好, 所以由d魚話俾我地知先係最準 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

沙發
Wilsonlsl 發表於 2012-4-29 21:05
唔死魚可不可以叫做好水

應該未可以, 舊魚適應左唔會咁易死, 但d魚又爛肉又細食, 又加唔倒新魚, 咁點可以叫做好水, 用主缸水呢Q新魚就最易知, 新魚狀態固然重要, 但如果缸水好, 真係寧舍得心應手, 加金毛巾, 11哥都好易, 如此好水有過幾次, 如何求得就唔好問我, 我都想知, 都好想養番條金毛巾 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

板凳
Coral_Chow 發表於 2012-4-30 23:04
水温 大約26-27度
NO2=0
NH4=0

如果係咁既水質, 但養唔倒魚既, 都算係好 ?