請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 15938|回復: 50

豆豆or Zeovit system [複製鏈接]

小弟新開24”滴漏缸,諗住養頂龍三四件角,其他都係軟

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁用豆豆ok
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-17 13:05
咁用豆豆ok

甘養40件角呢?

我十幾件角都用豆豆,但有用cv spg

gucci 發表於 2013-7-17 13:53
長毛,40件角就死左佢

再加20幾件就40  不過唔明  用豆同養角其實有乜關係

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2013-7-17 14:36
再加20幾件就40  不過唔明  用豆同養角其實有乜關係

真係無關係架
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

brianxcheng 發表於 2013-7-17 14:11
我十幾件角都用豆豆,但有用cv spg

師兄,請問cv spg 係乜東東嚟

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-17 15:40
真係無關係架

最佳新人 熱心會員 論壇元老

我用ATS養角咋
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

最佳新人 論壇元老

養軟野先,養得好先慢慢加角。用咩方法去-no3 -po4其實都係行得通既…

最佳新人 論壇元老

Zeovit 貴, 豆豆 平. 兩種都ok. 反而最重要係用RO DI水開鹽. 會易玩D.

玩角主要係 KEEP 到 KH, 同埋穩定, NO3, PO4係幾多唔太重要, 而且有用RO DI水&碳源通常都唔會好高.

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-7-18 23:05
我用ATS養角咋

keep到色嗎? 因ATS食好多元素,

nickdo 發表於 2013-7-19 11:29
keep到色嗎? 因ATS食好多元素,

唔好問區,成缸屎角 唔敢見人

最佳新人 論壇元老

nickdo 發表於 2013-7-19 11:27
Zeovit 貴, 豆豆 平. 兩種都ok. 反而最重要係用RO DI水開鹽. 會易玩D.

玩角主要係 KEEP 到 KH, 同埋穩定 ...

絕對認同穩定好緊要。有次想餵柏同柳等佢地生好d,一下子餵多左no3升到15,半反缸連鱗片都溶埋。

Dosing pump 重要嗎

我用ATS,可以令NP在很底水平,而我D角真係咁屎色就唔知了,只係買回來都無咩色既特價貨,現在養番D色出來,用電話影同直接用眼睇珊瑚係完全兩回事,我影的相片全部都係電話相,咪屎到唔屎囉,係咪真係咁屎,見仁見智

整張屎色比相大家睇下先

這件粉紅鱗片現在先好番D

我開頭唔用dosing,人手補無問題。。。但d角定左之後,人手補 會補到想死

以為得果幾件中形角吸得慢啦加幾件frag仔,點知日日放工就系不停手動補元素

補左兩個幾星期,頂唔順! 收個dosing翻來 準備買埋個鈣反。

鈣反好,平穩好多