海水領域 SeaFishZone

樓主: calbee1128
打印 上一主題 下一主題

豆豆or Zeovit system [複製鏈接]

r199818 發表於 2013-7-21 23:03
我用ATS,可以令NP在很底水平,而我D角真係咁屎色就唔知了,只係買回來都無咩色既特價貨,現在養番D色出來, ...

師兄小弟想請問一下,行呢個ATS System , 器材方面,係咪而要一個上水pump, 同一支燈呢?
因小弟沙缸只得兩個倉, 頭倉已有skimmer (nac 5.5)  , 同 mini 80 滾豆豆中(60 ml) , 同一個nj1200 推水冷(tr10), 尾倉只有一個nj4500同幾舊生物石, 如果將塊澡板整係尾倉有問題嗎? 小弟個缸24"*22*20" 大約200L 水, 請問要用幾大塊板? 另外出水口係咪盡量做到雨林管咁最好呢 ?

最佳新人 熱心會員 論壇元老

基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊網布同pump的流量,網布可以做到好細塊,亦可以做到好大塊,成個底缸做晒都得,pump只要有足夠流量已可以,光照最好就係直好,黃光是最好,圖片是我缸的ATS

只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊網布同pump的流量,網布可以做到好細塊,亦可以做到好大塊,成個底缸做晒都得,pump只要有足夠流量已可以,光照最好就係直好,黃光是最好,圖片是我缸的ATS

手震接左兩次添

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

大師出手啦

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=14172602059

師兄,呢塊嘢又得唔得,有冇師兄用過呢

這個無話唔得既,只要有水流有光照就可以了

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-7-22 21:46
基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊 ...

wa呢個ats好正又慳位又唔會照到出黎,diy定買番黎?

TimTim 發表於 2013-7-23 00:37
wa呢個ats好正又慳位又唔會照到出黎,diy定買番黎?

我都想知兄嗰個點整

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

佢係膠片鋪訂做
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

個圖大約係咁啦,尺吋因人而異,在膠片舖訂做,做左350大元

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-7-23 09:59
個圖大約係咁啦,尺吋因人而異,在膠片舖訂做,做左350大元

這塊野 有幾大做幾大,包無衰。

成個底缸都係ATS都得架,越大越好

題外話, 小弟想入部RO卅DI機,見淘寶呢隻嘢好似唔錯, 師兄們俾啲意見
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=12743531468

calbee1128 發表於 2013-7-23 20:44
題外話, 小弟想入部RO卅DI機,見淘寶呢隻嘢好似唔錯, 師兄們俾啲意見
http://item.taobao.c ...

這部可以,不過你可以同吖may 買。。有ching 用緊6舊幾hkd tds 0

chihim 發表於 2013-7-24 01:08
這部可以,不過你可以同吖may 買。。有ching 用緊6舊幾hkd tds 0

師兄,可以喺邊到搵到

calbee1128 發表於 2013-7-24 08:53
師兄,可以喺邊到搵到

系論壇上面米有區。。海鹽速遞

chihim 發表於 2013-7-24 12:32
系論壇上面米有區。。海鹽速遞

哦,收到師兄 之但係點解佢冇三個樽其實有什麼分別

三個樽係傳統ro/di ,都係綿蕊,碳蕊,di蕊, ro蕊,現在出的只是個樽改變左,其實都是一樣做到ro/di水,兩邊係綿蕊,碳蕊或di蕊,任你用咩蕊都得,中間就係ro蕊