海水領域 SeaFishZone

查看: 4168|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

魚屎問題     [複製鏈接]

樓主
我係fot,約30條小魚……有沙底,有小量生石,想問問??其實起魚缸裡面嘅魚屎,使唔使汁走佢呢??
我每星期都會換水30%,順便吸埋屎,但好快又有番,同埋石底嘅屎好難吸,有時忍唔到就拎起呢石吸,吸得屎嚟,又要清沙底……好煩!!!每日都有好多屎起個缸裡飛來飛去……,唔想只在換水時先吸走,因為好樣衰,同埋成日都見到啲魚食屎,跟著就吐返出嚟,啲屎就化開晒……
試過用手汁過,有硬有軟!
有咩方法可以keep住小啲屎呢??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
水流不足夠!

板凳
Galaxy 發表於 2013-7-31 00:11
水流不足夠!

水流點為止夠?係上水泵唔夠力,定做流唔夠??

地板

每日都有好多屎起個缸裡飛來飛去 ﹣ 上水泵唔夠力啊
48 x 14 x 33 FOT
26-05-2013 開缸
器材:nj 4500, nj 800 推 jbl 18w uvc, 9L azoo 400倍, 21L ma, 20吋 LED x 2, 大陸做流 x 1, H&H M100, WP-25 做浪
魚: 藍吊, mo仔 x 2, 3間魔, 粉吊, 火箭吊, 皇帝, 藍紋, 天皇仙, 灰仙, 紅海騎士, 白尾

lingau 發表於 2013-7-31 00:36
每日都有好多屎起個缸裡飛來飛去 ﹣ 上水泵唔夠力啊

如果夠力,啲屎係咪會吸走埋,我用緊背漏缸,無問題嗎??

我滴漏缸計就係囉,幾條一齊痾都係一陣就冇哂
同埋有沙底既話做流都要勁啲,如果唔係就會積哂係底
48 x 14 x 33 FOT
26-05-2013 開缸
器材:nj 4500, nj 800 推 jbl 18w uvc, 9L azoo 400倍, 21L ma, 20吋 LED x 2, 大陸做流 x 1, H&H M100, WP-25 做浪
魚: 藍吊, mo仔 x 2, 3間魔, 粉吊, 火箭吊, 皇帝, 藍紋, 天皇仙, 灰仙, 紅海騎士, 白尾

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

全中

如果啲屎留起個缸,會唔會壞水??