海水領域 SeaFishZone

查看: 6717|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

新買珊瑚點處理? [複製鏈接]

樓主
各師兄,
請問買珊瑚返嚟點處理先落主缸?

最佳新人 論壇元老

沙發
我會用coral rx dip佢一陣check下有冇野

板凳
支野有無相?同埋個過程要點做?唔該TimTim師兄

最佳新人 論壇元老

地板
pro coral有得買,google search "coral rx pro"有圖。都幾方便,開水加幾滴,浸件珊瑚入去用噴咀吹下d“lar”睇下有冇奇怪野。浸10分鐘

搵到啦,唔該師兄
最近想開個十幾吋背滴缸玩珊瑚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

可能我好運。。支野買翻來用左一次,之後都無用,直車珊瑚落缸

都系要養成dip野的習慣先得

TimTim 發表於 2013-8-3 00:38
pro coral有得買,google search "coral rx pro"有圖。都幾方便,開水加幾滴,浸件珊瑚入去用噴咀吹下d“la ...

CHING
奇怪野姐係虫?
姐係用Coral rx pro 如果本身有虫
就會拎到佢死?定離開件珊瑚?

chihim 發表於 2013-8-3 02:31
可能我好運。。支野買翻來用左一次,之後都無用,直車珊瑚落缸

都系要養成dip野的習慣先得

我以前都冇,後來有一次,唔知邊件新鈕扣引入一種小海兔,幾日間就咬爛我十幾舊鈕扣....捉晒佢地之後,都要用好長時間至養返好.....

最佳新人 論壇元老

Tough-gate 發表於 2013-8-3 03:13
CHING
奇怪野姐係虫?
姐係用Coral rx pro 如果本身有虫

離開,再慢慢會死。

TimTim 發表於 2013-8-3 15:15
離開,再慢慢會死。

CHING 可以話我知邊到買到?
係魚街問左幾間都無

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

用雙魚牌 dip 水 QQ先

最佳新人 論壇元老

Tough-gate 發表於 2013-8-11 02:10
CHING 可以話我知邊到買到?
係魚街問左幾間都無

pro coral, 都係太子,唔係魚街。
其他ching講既coral dip其實都一樣可用。

我都試過浸件千手,一分鐘後見到有隻好細的蟲爬左出黎,如果就咁拎件千手用眼睇好難睇到

論壇元老

開水<----主缸水嗎? 是否什麼珊瑚(包括硬)都可以呢?

師兄們, 想問Coral rx pro 可以dip出"火刺蟲嗎?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

micmic1 發表於 2013-8-21 14:13
師兄們, 想問Coral rx pro 可以dip出"火刺蟲嗎?

可以
基本上乜蟲都得
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實用濃縮錪都有效果
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔