請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4009|回復: 4

青苔處理和火焰蝦 [複製鏈接]

我想請教各位師兄如何處理青苔增生?為何圓帽不開,D花芯逐漸少值至完全死掉,光線應該充足,水流足夠和也有補充原素?
再問有無師兄養火焰蝦,我試過兩隻大大小小都給條新娘當海上鮮,如想再養,有什麼辦法避免呢?開缸已近一年了。請指教?

約一年缸

約一年缸

最佳新人 活躍會員 論壇元老

見你冇造浪 你指夠浪係唔係直吹  亂流會比較好
個缸幾大? 咁多魚no3高?寶石花唔係咁易養
新娘多多蝦都ko你  2選1
我係細路仔 今年只有24歲

heihei 發表於 2013-8-5 04:00
見你冇造浪 你指夠浪係唔係直吹  亂流會比較好
個缸幾大? 咁多魚no3高?寶石花唔係咁易養
新娘多多蝦都 ...

浪不是值吹,18吋缸
,no3 正常.

最佳新人 活躍會員 論壇元老

加個造浪 唔好咁多魚 減少開燈時間
如果想養瑚 可以買啲瑚試下水先 (草皮 豬肉 扣) 慢慢再加
寶石花對水質都有一定架要求
你用咩減no3 po4?no3正常姐係0.幾?
我30"缸都係得4條3"魚仔 瑚缸越小魚越好
我係細路仔 今年只有24歲

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你行底喉no3點會正常,正常高就會,仲有唔覺有化氮。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/