海水領域 SeaFishZone

查看: 17066|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

水濛   [複製鏈接]

樓主

小弟24” 滴漏缸 開缸26日大約200L 水,開缸至今水未清過成日都好濛,加過化菌,峰皇漿,換冇落其他原素,連AB水都冇,換過一次大約18L rodi水。但都冇善過,究竟做錯咩呢

生物如下 :

粉吊,黃吊,彩吊(因放追打其他魚,以放左喺沙缸尾倉),nemo一條, 全部都開口食嘢,紐扣三件,

設備如下:

30磅生物石
一吋沙低
Nac c7
Mini 80 with 90ml 豆豆
MP10  
Maxspect r420r 120w 行A mode(行緊 a 65% b 80%)
Nj4500 上水
Tr 10 keep 25度

頭倉落水位用bm尼龍袋, skimmer (nac 7) & bm mini 滾豆,二倉nj1200去水冷(出入水同一倉), Nj4500上主缸。

最佳新人 論壇元老

沙發
加包碳可能會好d。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
會唔會係啲豆豆份量多咗?

地板
會唔會係啲豆豆份量多咗?x2

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

200升水用90ml豆都應正常。而且豆要兩星期以上先生效,師兄一開始就水濛,應不関豆事。
師兄用rodi,應該唔係厠所水,盬度幾多?水濛有機會生物石內的生物大量死亡,未知師兄的生物石落缸前點處理過?
BM網袋可試換綿袋,隔多D細微粒。
消化菌可繼續落,養好水的話,可大換水。睇睇情況有否改善。

希望幫到師兄,有錯勿插

Fishtank 發表於 2013-8-9 04:07
200升水用90ml豆都應正常。而且豆要兩星期以上先生效,師兄一開始就水濛,應不関豆事。
師兄用rodi, ...

鹽度1.023, 生物石同三德買,乜都冇做過直車入缸

TimTim 發表於 2013-8-9 01:17
加包碳可能會好d。

師兄小弟生手一名, 碳係咪求其一包活性炭都好可以,包炭放幾耐呢?

d 生物石,比d 時間區

chihim 發表於 2013-8-9 08:29
d 生物石,比d 時間區

師兄,一般開缸要幾耐到? 小弟開缸都差不多一個月, 計埋今日都有成27日. 小弟每隔七日就落20ml豆唔知咁有冇影響

我認為不要用豆,因為細菌未成熟。

我開缸直接豆1000ml   無影響播

最完美既開缸米d 苔退清光先加生物,不過我相信95%人都唔會。。哈哈

no2 無 no3 0.2 po4 0.03 就算開到缸ga啦

你現在水唔清,我估計都系生物石d生物屎得多,d 豆繁殖左唔少菌。 可以唔加豆主

化淡打濕,慢慢會平衡翻ga啦,因為之前我加生物石 唔處理就系甘。。d 水要唔清一排

最佳新人 論壇元老

calbee1128 發表於 2013-8-9 06:44
師兄小弟生手一名, 碳係咪求其一包活性炭都好可以,包炭放幾耐呢?

水入面有機物多會係有色唔清既原因之一。活性炭會吸收有機物,我用開Fluval Carbon, 900g個隻。200L水用100ml都ok.  用個時先用rodi水煲佢5分鐘。煲完d水黑黑地係ok。唔洗洗到無晒黑色。太低質量既炭可能會有好多雜質,十蚊8蚊一大包個d最好唔好用,好質數個d反正都只係幾十蚊。

TimTim 發表於 2013-8-9 08:50
水入面有機物多會係有色唔清既原因之一。活性炭會吸收有機物,我用開Fluval Carbon, 900g個隻。200L水用1 ...

師兄咁一般放幾耐, 駛唔駛隔幾耐換一換

最佳新人 論壇元老

calbee1128 發表於 2013-8-9 08:58
師兄咁一般放幾耐, 駛唔駛隔幾耐換一換

長放,一個月換一次。

最佳新人 論壇元老

唔該兄,晚都去買返盒旁身先
咁現時係咪唔好落豆住,但no3 已去到25

TimTim 發表於 2013-8-9 09:03

我又系用這種,之前同河馬去大堡見翻左1。8kg 裝。。比河馬搶購左,到現在都未翻。。。

我就一比一甘用。20日換一次,我又無用ro 水搞區,用水喉水沖下甘。。。懶

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2013-8-9 10:36
我又系用這種,之前同河馬去大堡見翻左1。8kg 裝。。比河馬搶購左,到現在都未翻。。。

我就一比一甘用 ...

大家都用就証明係好野

TimTim 發表於 2013-8-9 11:04
大家都用就証明係好野

brightwell 碳先厲害,超強吸力。。。。。 用一用,珊瑚變白都好正常