海水領域 SeaFishZone

樓主: hung128
打印 上一主題 下一主題

藥水代用品工場 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
希望大家分享一下~有什麼可以用代用品~同埋購買地點~
KH = soda bakong = 手鎚牌梳打粉 = 惠康($12左右) = 份量 90G開1L RO水

CA = 氯化鈣 = 白元吸濕大笨象 = 藥材鋪 ($28左右) = 份量 240G 開1L RO水

MG = 氯化鎂 +硫酸鎂 = 永興http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1463&extra=page%3D1
= 份量 氯化鎂240G + 硫酸鎂24G 開1L水

最佳新人

沙發
chihim 發表於 2013-8-16 02:18
kh 我試過用理想牌。。 無問題

小soda 溝大soda 現在d 超級市場 好多無arm and hammer。 得理想牌

其寶好多街市入面既雜貨舖都有賣嫁@.@

最佳新人

板凳
1398killer 發表於 2013-8-16 01:24

快d講你有冇用代用品啦

最佳新人

地板
kkleung 發表於 2013-8-16 08:39
請問邊仔可醫白點和飛碟蟲

白點我試過用銅喉 係可以既 不過要小心放得太耐 放得太耐 魚會中毒死  ufo 過淡水係最好方法

最佳新人

number 發表於 2013-8-16 12:29
如果唔用ro水得唔得?

因為唔用RO水~水內含量不同~所以開既份量會有所不同~

最佳新人

ymt4 發表於 2013-8-16 23:52
平過超市,7蚊盒

我街市都要11蚊~

最佳新人

ngtak 發表於 2013-8-25 16:17
MG =  氯化鎂240G + 硫酸鎂24G 開1L水
我想問下份量   真係 240克氯化鎂十24克硫酸鎂而開1L水嗎 ...

Yes ar我試過 60卅60  120卅120 但都升唔起鎂 要落好多 所以改到240卅24 最易升起鎂既數值
師兄你用緊幾多? 分享一下

最佳新人

可以參考下
Mark師兄既說法
http://ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=50731

最佳新人

我都係想大家一齊研究下炸

最佳新人

saltfish 發表於 2013-9-24 11:48
Any formular for Iodine??

碘~可以買化工既碘化鉀~但係因為價錢同zv既pif唔係相差太遠~所以冇特別試驗~

最佳新人

鉀=氯化鉀+硫酸鉀=永興http://www.seafishzone.com/forum ... amp;extra=page%3D1=份量 氯化鉀1000g+硫酸鉀100g = 150g開450ml水

可增紫 藍 可以dip扁虫 蟹仔 蝦仔

最佳新人

vsvs 發表於 2014-4-10 09:48
CA = 氯化鈣 calcium chloride= 白元吸濕大笨象
留意下白元含其他成份,包括香精
最好買日本城最平&#22000 ...

白元 呢個牌子冇含其他成份 所以一直用

最佳新人

Wtkay 發表於 2014-4-11 23:05
C兄想問,下如果想增紅色可以用邊種化工元料?

紅色係 棚酸粉 幾十蚊一大包 但落既時候唔可以過多

最佳新人

近排做了少少試驗但解釋唔到 等大家一齊研究下
香港買到既氯化鎂  對比 大陸既氯化鎂
用相同份量開水
香港鎂 一天要落80ml鎂水 鎂維持1290
大陸鎂 一星期落30ml鎂水 鎂維持1290
問題就係 我落完大陸鎂 數值係1290點解會4-5日先會有小量下跌 但香港鎂會日日跌?

最佳新人

藍血魚 發表於 2014-4-26 22:07
請問師兄
CA=用吸濕大笨象d粒粒磨成粉用RO水開就得?

唔洗磨 直接粒粒開ro水 會溶晒 過程中會有發熱既情況出現 係正常既

最佳新人

nickdo 發表於 2014-4-28 18:48
100升水
六水氯化鎂 升100ppm 要85克
無水氯化鎂 升100ppm 要40.8克

我意思係消耗問題明明兩種鎂 我都係keep住1290
但點解大陸鎂會keep得耐d先下跌?

最佳新人

未試過