海水領域 SeaFishZone

查看: 4148|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

FOT轉玩LPS一問 [複製鏈接]

樓主
本人已有1個背濾,30x20x25缸,蛋分,造浪,水冷&沙樽,如要玩LPS要加一些什麼的器材呀??要鈣反嗎?&日常維護要用什麼呀(用微量元素)嗎?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
LPS鈣反可以唔用,行np豆加菌種,定期換水,每次換水後可加微量元素。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
甘微量元素日日加得唔得ga?

鈣反可以唔用,甘系唔系可以用呢??

唔行豆,行通粉 得無

地板

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2013-8-22 21:59
甘微量元素日日加得唔得ga?

鈣反可以唔用,甘系唔系可以用呢??

微量元素又唔行石仔唔洗日日加,鈣反養軟野唔洗啦留返D錢買多兩件正野,豆同通粉都得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

睇怕你FOT都冇生物石,整返幾件先
睇實KH,Mg,Ca,3樣互有影響
水溫有人30度都養到,我覺得唔過28度OK,你自己諗下
缸係你,珊瑚係你(名人金句)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-8-23 10:32
水溫有人30度都養到,我覺得唔過28度OK,你自己 ...

我缸內有石呀,但全是啡苔,要從新買過d石嗎?

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-8-22 22:08
微量元素又唔行石仔唔洗日日加,鈣反養軟野唔洗啦留返D錢買多兩件正野,豆同通粉都得: ...

3Q大大幫忙

管理員

我係新手

你D係生物石定黃骨

vsvs 發表於 2013-8-23 10:32
水溫有人30度都養到,我覺得唔過28度OK,你自己 ...

chihim 金句。。盜用要剪弟弟

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-8-23 15:44
你D係生物石定黃骨

全景圖                                                                                                                                                                                          全景                                                                                                                                                                                                      不知是黃骨還是活石?
不知是黃骨還是活石? 我還在養水中無放生物下缸          securedownload.jpg   
朋支DIY Led燈9500kx2                          

管理員

我係新手

黃骨黎架養珊瑚用生物石

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-8-23 19:24
黃骨黎架養珊瑚用生物石

請問大既要用多少磅生物石呀30x20x25 & 有無好信譽的舖石介紹下 唔該

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2013-8-23 16:18
chihim 金句。。盜用要剪弟弟

剪弟弟