海水領域 SeaFishZone

查看: 8866|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

有無kh meter 可以長期放入缸監測? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
ph 就知,kh 唔知

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
好似冇,SG就有
其實每日落同等份量,唔洗再睇監測,當然要做一排測試,看消耗率
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人

板凳
很久以前幹過一個傻事,也是想買KH表,看到有賣PINPOINT的,就買了個,拿回來才看見是淡水的

現在有海水的,HANNA的,小型的,不過有魚友說不准,很不准。

海水PH跟KH是關聯的,PH在8.1以上KH就不會低
我是個和尚,有清規戒律的...............

最佳新人 論壇元老

地板
無 KH senor, 有的話養角就方便好多啦...

下年有機會有.
http://www.seneye.com/coming-soon

草皮=天然KH高於10監察員
                  約高於KH10就不開
                         唔洗比電
                            好準
                    不開=KH太高
                    有用又平又靚
            起碼唔洗擔心KH太高先
                          煩小樣

論壇元老

咁好方便喎

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

TAM 發表於 2013-9-9 03:27
草皮=天然KH高於10監察員
                  約高於KH10就不開
                        ...

唔系播。。。紅海珊瑚鹽,kh 12   草皮照開。。

我自己try過提kh 到12,草皮都開播。。。

kh>12 草皮都一樣照照開

咁可能我D草皮特別??
或者係S牌唔準!!
之前交收有個真正大C兄話我對!!
平常心啦!!
有草皮嘅缸!!十個師兄有6∼8個有!!
小弟又好或有師兄說又好!!
永遠唔好信十足!!聽左自己!!參考下冇壞!!
只作參考!!
永遠自己驗正先係真理!!
草皮真係平時開!!
特然唔開!!
一定有原因!!

兩位大大KH如有12
亦應該冇人話太低

玩KZ石仔桶一般見議KH6.5
有經驗C兄見議KH7
冇用石仔桶一般見議KH8
KH12正常已係偏高
應該冇錯
當然缸是自己的
最重要自己鍾意

其實要KH高低冇難度
                要PH偏高又太易
        玩角缸PH錶亦可以不需要

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

正常肯定系7 8kh,不過kh14 可能系珊瑚極限

12都唔系甘容易keep,我try 12系因為有研究指出 kh12,會加快sps 生長速度

不過有朋友用紅海鹽。。溝出來已經系kh12,區塊草皮一樣開

有朋友現在kh 10.幾 草皮一樣開緊 超長so 添。

唔系信唔信問題,系事實發生緊。 我現在kh 只系keep系8∼9

我估計系升得太快唔開者。。 如果bosco 意思系kh本來8 , 突然上到10 草皮第一個收

我又唔反對播  日千都可以做天文台,草皮又點會唔得

但大大大師兄個缸有軟有硬的不是?
C兄可能唔記得左!!

小弟用RC鹽法版
全缸新水行3日1.026約KH10只有
唔通人地錯KH12對!!

C兄D千手已做左天文台
只係C兄冇理D皮亦做左
C兄眼中可能只有角

TAM 發表於 2013-9-9 21:57
C兄D千手已做左天文台
只係C兄冇理D皮亦做左
C兄眼中可能只有角

又皮又角?應該係高手好想見識下
用心養珊瑚,平常心

chihim 當前離線

UID74899 閱讀權限20 在線時間93 小時 註冊時間2012-3-19 最後登錄2013-9-1  
註冊會員

UID74899 帖子99 精華0 積分198 發表主題0  註冊時間2012-3-19  35#

日千絕對系小小問題都會實時變身,收毛。。

chihim
註冊會員

發短消息
加為好友
chihim 當前離線

UID74899 閱讀權限20 在線時間93 小時 註冊時間2012-3-19 最後登錄2013-9-1  
註冊會員

日千的確系好準的珊瑚缸天文台。。

其他千手同區無得比

UID74899 帖子99 精華0 積分198 發表主題0  註冊時間2012-3-19  32#

KH 8-10  PH ,ust stay 8.1 above