海水領域 SeaFishZone

樓主: dicky826
打印 上一主題 下一主題

有無kh meter 可以長期放入缸監測? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
TAM 發表於 2013-9-9 03:27
草皮=天然KH高於10監察員
                  約高於KH10就不開
                        ...

唔系播。。。紅海珊瑚鹽,kh 12   草皮照開。。

我自己try過提kh 到12,草皮都開播。。。

沙發
正常肯定系7 8kh,不過kh14 可能系珊瑚極限

12都唔系甘容易keep,我try 12系因為有研究指出 kh12,會加快sps 生長速度

不過有朋友用紅海鹽。。溝出來已經系kh12,區塊草皮一樣開

有朋友現在kh 10.幾 草皮一樣開緊 超長so 添。

唔系信唔信問題,系事實發生緊。 我現在kh 只系keep系8∼9

我估計系升得太快唔開者。。 如果bosco 意思系kh本來8 , 突然上到10 草皮第一個收

我又唔反對播  日千都可以做天文台,草皮又點會唔得

板凳
其實珊瑚唔需要點理,我只介意d 水的狀態。。 保證光源 水流

我都系用rc , 不過1.026 只有kh 8..     

地板
最近用盒裝鹽了 換一次水用4份3 包

kh 有8都算了,反正都系鈣反 同 滴滴仔 維持kh 鈣 鎂

只要kh 唔波動,d 珊瑚都ok