海水領域 SeaFishZone

查看: 6274|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

永不搶口的魚B...... [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

樓主

月頭係晧海見到佢, 又忍唔住帶咗佢返屋企 買之前都猶疑過咁細條唔知餵咩俾佢食, 魚店話冇問題...餵水滋就得!!
頭一日冇餵佢, 到第二三日試餵水滋, 估唔到佢一d反應都冇 咁第二日即刻出魚街搵下有冇d好細條嘅魚仔啦, 結果就買咗果d廿蚊包有十幾廿條嘅紅蓮燈仔, 返o黎放咗一條落兜仔俾佢, 令轉頭就唔見咗 之後再放多條, 今次睇到佢食喇

不過好境不常, 有日俾我老婆發現咗我用紅蓮燈餵魚, 之後每次見我餵都話我, 佢話紅蓮燈咁靚拎去餵魚好殘忍
有冇師兄/姐有經驗, 可以話我知仲可以餵咩俾佢食呢 攪唔掂養到佢都養得唔開心

講咗咁耐都未講佢係咩魚......不如大家睇片啦
http://www.youtube.com/watch?v=oHlioZSZ7Qc

我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

沙發
點解唔買街邊山坑魚仔餵,紅蓮燈群養又真係幾靚

論壇元老

最佳新人 活躍會員

板凳
evolution 發表於 2013-8-23 18:27
點解唔買街邊山坑魚仔餵,紅蓮燈群養又真係幾靚

山坑魚一袋得幾條夠細O岩佢咀型, 剩低好多大條嘅都唔知點處置好
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

地板
HTM 發表於 2013-8-23 18:32
山坑魚一袋得幾條夠細O岩佢咀型, 剩低好多大條嘅都唔知點處置好

可能你下午先出魚街,上午有好多細袋山坑魚買

論壇元老

後面果條都好想食呀~

論壇元老

應該開左口之後可以餵粒糧呀?

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

生虾仔仲搶口啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

論壇元老

最佳新人 活躍會員

evolution 發表於 2013-8-23 18:38
可能你下午先出魚街,上午有好多細袋山坑魚買

係呀,上午魚店未開冇嘢睇,所以一向都係下午先出魚街。
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

我是浩 發表於 2013-8-23 18:41
應該開左口之後可以餵粒糧呀?

後面條笑口棗都食生口嘢,有時d燈仔跳咗出兜佢都會執二攤,佢平時主糧係冰蝦。
至於娃娃魚,我只聽過有人轉到蝦乾,食粒糧就未聽過。
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

啤啤熊 發表於 2013-8-23 19:32
生虾仔仲搶口啦

師兄,邊度有細細隻蝦買呀
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

通常大部份水族館上午都有

論壇元老

最佳新人 活躍會員

Thx!
我是買魚狂…也是死魚皇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

咁樣食法,如果放左出黎就大煲了
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

最佳新人 活躍會員

只可以同魨科/ 鮋科/ 班科或大種魚一齊養. 細種魚一定冇命

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

最佳新人 活躍會員

佢得1.5cm,BB魚嚟咋,對一般細魚冇乜殺傷力。餵佢要先撈入兜仔,如果唔係缸大佢實捉唔到魚毛食。
我是買魚狂…也是死魚皇

係咪唔洗日日餵食架?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

世樂 發表於 2013-8-24 11:15
係咪唔洗日日餵食架?

魚B最好日日餵啦,我一日餵兩條燈仔,有時分兩餐有時一餐過,睇佢謂口而定。
我是買魚狂…也是死魚皇