海水領域 SeaFishZone

查看: 4212|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

24x24x24滴漏缸需要之器材幾問?? [複製鏈接]

樓主
小弟已訂下新缸,兩三個星期後應該可以到手,想提早準備……應該fot先,可能玩玩吓轉rt
我應該用幾大上水泵呢??(我預計$1000左右,newjet 4500)夠嗎??
另外用邊隻化痰好呢?(都係約$1000左右,bm c7定curve 5好啲呢,定要再上一級呢??,還是另有其他品牌較好?)
燈方面真係好難講,幾百到幾千都有,主要想問吓幾w先夠光?(諗住去林生到整返支,好多魚友用過話ok…但唔明魚街嗰啲燈同林生嗰啲有乜分別??)

勞煩各師兄幫幫手,解答一吓
感激!!

最佳新人 論壇元老

沙發
我應該用幾大上水泵呢??(我預計$1000左右,newjet 4500)夠嗎??

另外用邊隻化痰好呢?(都係約$1000左右,bm c7定curve 5好啲呢,定要再上一級呢??,還是另有其他品牌較好?)
差唔多, 有大買大, 最緊要個沙缸做大D. 第二時可UPGRADE
燈方面真係好難講,幾百到幾千都有,主要想問吓幾w先夠光?(諗住去林生到整返支,好多魚友用過話ok…但唔明魚街嗰啲燈同林生嗰啲有乜分別??)
FOT求其就得, 用 BEAMWORK 果D幾舊已OK...

板凳
nickdo 發表於 2013-8-26 14:18

另外用邊隻化痰好呢?(都係約$100 ...

thanks
如果上水泵用大陸野,咁要幾大水流量??
咁化痰邊隻好?唔想求其買隻,到時又要放返出去……

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
不如..你講出幾錢先..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-8-30 22:03
不如..你講出幾錢先..

所有器材最好三千蚊內!!諗住買全新,
我預計會用:上水泵用newjet 4500,化痰用bm curve5 or c7(請問邊隻好啲呢?)
燈就可能求其起魚街買……或者落深水埗林生度訂(不過好想知林生同魚街嗰啲有乜大分別?)
造浪會用wp25 or 40,不過40唔知會唔會太大浪?
仲有乜野要買呢??

同我差唔多水.我用PJ6000.但.你應該多個我水量.你未計沙缸.我第1個用AB 3000>PJ4500>PJ6000.都係同一個缸.
化氮其實睇個泵.C5同C7我唔太識.所以我幫你唔到.但應該都係NAC泵個類.不值有限.就整D2手喇.
我之前都係咁 收個BM 150.再轉SCHCRUN 120.2400蚊個.
WP25,我朋友剛買左.話OK喎.佢32吋缸.但實際我就唔太清楚.
LED 魚街食水深.去林生整喇.我之前個支都用左年幾兩年.一樣冇問題.
但如果想日出日落漸光暗個隻.就要考慮清楚囉.
希望幫到你.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-8-30 23:36
同我差唔多水.我用PJ6000.但.你應該多個我水量.你未計沙缸.我第1個用AB 3000>PJ4500>PJ6000.都係同一個缸.
...

師兄,唔該晒你先!!
請問你個缸幾大呀?pj6000會否太大?,我個沙缸未到,所以暫時未知總水量有幾多!
咁我是否用6000??唔想買咗個細又唔啱要換個大
化痰方面:如$1000左右有乜好嘅選擇?如果$1500樓下會唔會多啲選擇??
我24吋缸仔,wp25應該夠嗎?因我暫時靜係養魚,本身有個細做流,其實fot係咪唔需要做浪呢??
至於燈,我仲諗緊……我知啲燈嘅價錢可以相差好遠,如果要埋有日出日落嗰啲要考慮啲乜呢??價錢約幾錢呢?
最後想問埋我仲有乜野漏!!??

thankyou very much~

我個缸計水量唔夠你大.我28 17 22
PJ6000夠.但睇你落水喉幾大.我1吋落水.走水冇問題.如細個1吋.都勸你唔好買PJ6000.
買化氮重要考慮你放邊個倉.倉有幾大.睇下放唔放得落你想要既化氮先好買.
1500樓下都係個幾隻.多數係BM.因為其他價錢會相差好遠.
我只用做流.冇用做浪.WP25好平.買個玩下冇妨
日出日落.只需考慮價錢.FOT唔太需要計K數.所以重點係價錢同你想要咩色水.
我唔清楚你個缸係包咩野.所以答唔到你重爭D乜.
好.瞓先.聽日再答

化痰唔用bm,有乜好牌子介紹呢(最好千零兩千到)??
如果用bm,咁我個缸用邊隻(curve5 or7, c7 or c9)較合適我呢?
係咪越大越好??